Szegedi választási küzdelem és a parkolóbérletek ügyének nyomozása

Szegeden a városi közgyűlés ellen büntetőfeljelentést tett egy önkormányzati képviselő, miközben a helyi választások előtt álló városban Botka László polgármester és csapata magas támogatottságot élvez. A Szentesi Rendőrkapitányság hűtlen és hanyag kezelés miatt nyomoz, a városvezetés pedig a bíróság által elítélt vezetőket mentesítette a parkolóbérletek ügyében.

A szegedi városvezetés ellen hűtlen és hanyag kezelés miatt indult nyomozás a Szentesi Rendőrkapitányságon, miután a közgyűlés határozatban mentesítette azokat a városi vezetőket, akiket a bíróság jogerősen elítélt a parkolóbérletek miatt. A városban Botka László korábbi tanácsnoka, Joób Márton is polgármesterjelöltként indul, annak ellenére, hogy több éves fegyházbüntetés vár rá.

Az Index által megszerzett információk szerint egy szegedi közvélemény-kutatás eredménye szerint a városlakók elégedettek Botka László munkájával, és a választók mintegy 60 százaléka támogatja az általa vezetett Összefogás Szegedért Egyesület politikusait. A felmérés szerint a Fideszre körülbelül 20 százalék tervezi leadni a szavazatát, és ugyanennyien még nem döntöttek a választások előtt.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint Botka László sikeresen kommunikál városvezetőként, és a város fejlődése, mint például a BYD e-autógyár és a Rheinmetall települése is hozzájárul a népszerűségéhez. A Fidesz helyi csapatának támogatottsága elmarad az Összefogás jelöltjei mögött, és a jobboldali jelöltek néhol csak a harmadik helyen végeznek.

Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő büntetőfeljelentést tett a rendőrségen a közgyűlés ellen, és a rendőrség nyomozást indított. A bíróság korábban több tízmilliós kárt állapított meg, amit a városi vezetőknek kellene megtéríteniük, azonban a közgyűlés mentesítette őket. Szabó Bálint szerint a közgyűlés és a városvezetés jogszerűtlenül "mosnak egymás kezét" ebben az ügyben.

A politikai elemző, Nagy Attila Tibor szerint a polgármesterek és a képviselők nem élveznek mentelmi jogot, és a képviselő-testület bármikor indíthat méltatlansági eljárást ellenük. Joób Mártonnak, aki Botka László ellen indul, nincs esélye a választásokon, és egy esetleges győzelem sem mentheti meg a büntetéstől.

(Borítókép: Botka László 2020. január 16-án. Fotó: Németh Sz. Péter / Index)