Ózd visszavonta Balog Zoltán díszpolgári címét

Visszavonta Balog Zoltán református püspök díszpolgári címét Ózd város képviselő-testülete.

A város honlapján közzétett beszámoló és a 24.hu hírportál információi alapján a döntést zárt ajtók mögött tartott ülésen hozták meg. Balog Zoltán politikusként 2014-ben kapta meg a kitüntetést, de akkor nem fogadta el, püspökként viszont 2023-ban elfogadta.

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere elmondta, hogy a kegyelmi ügy kapcsán kirobbant botrányban való érintettsége miatt döntöttek a díszpolgári cím visszavonása mellett, és ebben a képviselő-testület teljes egyetértésben volt. A polgármester Facebook-posztjából kiderül, hogy Balognak felajánlották, hogy mondjon le ő a címről, de ezt nem tette meg, és a cím megvonását a testületben ülő fideszes képviselők is támogatták.

Balog Zoltán február elején a Magyarországi Református Egyház Zsinatának székházában órákon át tartó meghallgatáson magyarázkodott érintettségéről a kegyelmi botrányban. Az egész országot megrázó botrány hatására lemondott Novák Katalin államfő, majd Varga Judit is bejelentette visszavonulását a közélettől.

Balog Zoltán ugyan lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztségéről nem. A bicskei gyermekotthon korábbi igazgató-helyettesének, akit a pedofil bűncselekmények eltussolása miatt ítéltek el, ő járta ki a kegyelmet Novák Katalinnál, de a püspökségét megtartotta. Ebben a cikkünkben azt is bemutattuk, hogy a színfalak mögött milyen kármentési munkába kezdett. Balog tanácsadóként támogatta K. Endre, egy bicskei és református elítélt kegyelmi egyét. K. Endre volt az, aki V. János, vagyis a bicskei gyerekotthon pedofil vezetőjének munkatársa volt, és a gyerekekre helyezett nyomással segített volna az ügyet eltussolni, sőt később hangfelvételek bizonyították, hogy még a szabadulása után is próbálta győzködni, befolyásolni az egyik tanút.

Mindez nem sikerült, és Balog Zoltán később egyre kellemetlenebb helyzetekbe került, hiszen magyarázatot nem adott tettére, vonakodott megválni a pozícióitól, és azt is deklarálta, hogy csak az egyházától és nem az áldozatoktól kér bocsánatot az ügy miatt. Végül Balog Zoltán – a jobboldali véleményvezérektől is érkező nyomás miatt – a zsinati lelkészi elnöki pozíciójáról lemondott, de püspöki címét megtartotta. A református egyházban azóta is többen élesek kritizálták a püspököt, hiszen korábban a reformátusokat elkerülték a súlyos pedofilügyek, de a máig megmagyarázatlan kegyelem nagyon rossz színben tűntette fel országszerte a közösséget.