Nagy Márton: Ha ezt nem lépjük meg, akkor az emberek lakhatása került volna veszélybe

„A kormány tökéletesen és precízen végrehajtotta a tervét: egy ikerdeficitet követően újra növekedési pályára állítottuk a gazdaságot” – összegezte az Indexnek a nemzetgazdasági miniszter a jelenlegi gazdasági helyzetet.

Nagy Márton szerint, ha a kormány nem vezeti be a kamatsapkát, a lakáshitelek is elszálltak volna, és a kamatkörnyezet veszélyeztette volna emberek százezreinek lakhatását, miközben a bankok portfóliója is máshogy nézne ki. Az Indexnek adott nyilatkozatában a nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy az első negyedéves adatok alátámasztják a kormány tavalyi ígéretét, miszerint idén a gazdaság újraindul, és nem csak a statisztikai adatokkal kell elégedettek lenniük, hanem a konjunktúrát a társadalom széles rétegeiben is érzékelhetővé kell tenni.

A Macronomx Meetup-on Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter előadásában kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben centralizáltan osztották el az uniós forrásokat, ami elhalványította a területi metszetet, és hogy 2022 óta a horizontális szemléletmódot szeretnék bevezetni a területfejlesztésben. Nagy Márton a konferencián hangsúlyozta, hogy az egyensúly helyreállítása garantált, a növekedés mértéke és gyorsasága a nagy kérdés, és hogy reálnyugdíj-emelkedés várható idén.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány célja, hogy a gazdasági visszapattanást a nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalatok, valamint a lakosság is érzékelje, különösen vidéken, ahol a világjárvány és az orosz-ukrán háború következtében kialakult energiaválság még friss sebek. Nagy Márton kiemelte, hogy a konjunktúra érzékelése még kezdeti szakaszban van, és a családok egyelőre kevéssé érzik a mindennapokban az újraindult gazdasági növekedést.

A kormány már tavaly decemberben kommunikálta, hogy oldani kell az óvatossági motívumot a gazdaságban, és a nemzetgazdasági miniszter szerint ez már tetten érhető a reálbérekben és a kiskereskedelemben, valamint a turizmusban is, ahol az emberek többet költenek, és az idősebbek reálnyugdíj-emelkedést könyvelhetnek el. Nagy Márton szerint a SZÉP-kártyákon még rengeteg pénz áll, több mint 100 milliárd forint, ami további fogyasztást tesz lehetővé.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, hogy a kormány intézkedései, mint az online árfigyelő vagy a kötelező akciózás, letörték az inflációt, és ennek következményeként szeptember óta az emberek fizetése reálértéken növekszik hónapról hónapra, 2010 és 2023 között összességében mintegy 70 százalékkal. Az intézkedéseknek köszönhetően a béremelkedés inkluzív módon valósult meg, az alacsonyabb keresetűek bére nagyobb ütemben növekedett.

: Index, Nagy Márton nyilatkozata.