Leborul a világ Milák Kristóf lába elé

Milák Kristóf szombati, 200 méter pillangón aratott győzelme a Mare Nostrum sorozat monacói állomásán nemzetközi szaklapok elismerő véleményeit váltotta ki. Az olimpiai bajnok a nyolcadik helyről a másodikra ugrott fel a világranglistán, ezzel pedig jelentős lépést tett a párizsi olimpiai arany felé.

Milák Kristóf a monacói II. Albert herceg nevét viselő uszodában 1:53.94 perces idővel diadalmaskodott, megelőzve a japán világranglista-vezető Honda Tomorut, aki korábban 1:53.88-cal lett világbajnok Dohában. Honda legjobb idei eredménye 1:53.18, amit az Ázsia-bajnokságon ért el. A versenyt maga II. Albert herceg is megtekintette a nézőtérről.

Sokatmondó részidők Milák Kristóf részéről

Milák idei teljesítményeit vizsgálva, a monacói versenyen mutatott részidői kiemelkedőek voltak, különösen a 50 és 150 méter közötti szakaszon, ahol jelentősen gyorsabb volt, mint korábbi versenyein. Ez arra utal, hogy tanult a Barcelonában elkövetett hibáiból, ahol a hajrára hagyta az erejét, de végül elfogyott a pálya.

Semmit sem bízott a véletlenre

Milák a monacói versenyen már nem hagyott semmit a véletlenre, és az elejétől az végéig vezetve magabiztosan győzött. A swimswam.com szerint Milák nem döntötte meg saját Mare Nostrum-rekordját, de jelentősen javult a barcelonai időhöz képest. A swimmingworldmagazine.com cikkében Milákot csillogónak nevezik Monacóban, kiemelve, hogy a dohai világbajnokságot kihagyva és egy időre az edzéseket is félretéve is képes volt nagyszerű teljesítményre.

Milák vasárnap a 100 méter pillangó előfutamában messze a legjobb időt úszta, 52.11 másodperccel győzött, és a 4-es pályáról rajtol a délutáni döntőben. Az előfutamban olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint a japán Macumoto Kacuhiro (52.19), Honda Tomoru (52.77) vagy az óriási tehetségnek tartott svájci Noe Ponti (52.31). A 24.36-os első ötven után egy 27.75-ös második ötvennel zárta az előfutamot. Barcelonában még 50.95-tel nyerte a 100 pillangót, így várhatóan a döntőben is erős teljesítményre képes lesz.

A 200 méter gyors előfutamában is vízbe ugrott, bár ez a szám kevésbé számít az ő erősségének. Női 200 pillangón Sebestyén Dalma, a győriek kiválósága 2:12.41 perces idővel negyedikként kvalifikált a délutáni döntőre.

Vasárnap befejeződött a monacói verseny második napjával a három állomásból álló Mare Nostrum úszóviadal-sorozat. Milák Kristóf már szombaton kivágta a rezet a 200 méter pillangó megnyerésével, aminél sokkal fontosabb volt a győztes idő, az 1:53.94 perc, ez ugyanis felcsillantotta a reményt a párizsi olimpiai címvédésre. Vasárnap olimpiai bajnokunk 100 m pillangón és 200 méter gyorson döntőzött a hercegségben. Kezdésként 50.75-ös egyéni idénycsúccsal és versenyrekorddal megnyerte a 100 pillangót.

A 100 méter pillangó egyáltalán nem mellékszáma Milák Kristófnak, hiszen a tokiói olimpián máig fennálló Európa-rekorddal, 49.68 másodperccel lett ezüstérmes a 49.45-ös világcsúcsot úszó Caeleb Dressel mögött, majd egy évre rá Budapesten világbajnokságot nyert ezen a távon.

Nagyjából ez volt mostanáig az utolsó versenye, mert kihagyta a 2023-as fukuokai, majd a 2024 februári dohai világbajnokságot is, miközben hol edzett, hol nem (inkább nem). Visszatérése április közepén a Duna Arénában történt, ahol öt számban győzött, köztük a 100 méter pillangón is, 50.99-es idővel.

Most pedig itt van a Mare Nostrum, amelynek második állomásán, Barcelonában még a pestinél is jobb idővel, 50.95-tel vágta haza a mezőnyt. Ilyen előzmények után érkezett el a monacói verseny, amelyen vasárnap délelőtt a legjobb időt úszta a selejtezőben (52.11 mp).

A döntőben sem ábrándította ki híveit a 24 éves magyar fenomén. Féltávnál is simán vezetett 23.76-os első ötvennel, majd a táv második felében magabiztosan őrizte előnyét, és 50.75 másodperces idénycsúccsal, egyben Mare Nostrum- és Monaco-rekorddal győzött a svájci Noe Ponti (51.25) és a japán Macumoto Kacuhiro (51.70) előtt.

Milák ezzel feljött az idei világranglista negyedik helyére a hétszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel elé, és a kanadai Josh Liendo (50.06), Ponti (50.16) és az ausztrál Matthew Temple (50.25) mögé.