Magyarország ingatlanpiacának jövőbeli nyertesei

Az ingatlanpiac változásai jelentős hatással vannak Magyarország városaira, ahol egyes helyek kiemelkedő befektetési célponttá válhatnak a közeljövőben. Az irodapiac és az ipar-logisztikai piac kihasználatlansági rátája emelkedik, és a befektetői óvatosság is érzékelhető. A nagyobb, 40-50 millió euró feletti befektetések megszűntek, de az olcsóbb kategóriában továbbra is van érdeklődés.

A kereskedelmi ingatlanok megítélése jelentősen megváltozott az elmúlt években. Az irodapiac a Covid utáni időszak vesztese, míg a kiskereskedelem helyzete javulni látszik. A logisztikai ingatlanok népszerűsége megtorpant, de a lakóingatlanok iránti kereslet növekszik. Sokan úgy vélik, hogy a piac talán túljutott a mélyponton, és a kereslet ismét emelkedni kezdhet.

A vidéki ipari beruházások pozitív hatása érzékelhető, ami új piacokat is érint. Az 5%-os áfa 2026 végéig történő meghosszabbítása élénkítette a lakófejlesztési telkek piacát. Pápai Dorottya, a RE/MAX Magyarország üzletfejlesztési igazgatója szerint a cég tranzakciói között többféle ingatlantípus is szerepelt, és a lakóingatlan-piac felé is nyitottak.

A RE/MAX Magyarország csapatát bővítették, és elindították a lakóingatlan-értékesítési divíziót, ami az aranyvízum program július 1-jei indulása miatt vált szükségessé.

A közeljövő ingatlanpiaci kilátásai

Az év végére és 2025-re élénkülő piacot várnak, mind az intézményi, mind a lakó szegmensben. A főváros mellett Debrecen, Szeged, Pécs és Kecskemét városai lehetnek azok, ahol a kiskereskedelmi, ipari és lakópiac erősödik. Budapesten a fejlesztési telkek iránti érdeklődés és a nemzetközi aktivitás hatására az üzlethelyiségek és a használt lakóingatlanok iránti kereslet növekedését prognosztizálják.

A kereskedelmiingatlan-piac aktuális kérdéseivel foglalkoztak a Portfolio Property X 2024 konferencián is, ahol a szakértők megosztották véleményüket és előrejelzéseiket.

: Portfolio Property X 2024 konferencia és Pápai Dorottya, RE/MAX Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.