Már csak egy hetet kell aludni a választásig

Június 9-én Magyarország lakosai az Európai Parlament (EP) magyar tagjairól, a helyi önkormányzati képviselőkről és polgármesterekről, valamint a nemzetiségi képviselőkről dönthetnek.

Az EP-választáson, a nemzetiségi és az önkormányzati választáson kis mértékben eltérő a szavazásra jogosultak köre. Az EP-választáson mintegy 7,67 millió, Magyarországon lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár szavazhat. Közülük 67 890-en jelezték, hogy más magyarországi településen kívánnak szavazni, míg 21 515-en a külképviseleteken voksolnának. Az EU más tagállamában tartózkodó magyarok is szavazhatnak, amennyiben magyar listára kívánnak voksolni, ezt 4638-an jelezték.

Magyarország 21 képviselőt küldhet az EP-be, ahol a választási rendszer szerint az ország egyetlen választókerületet alkot. A választáson tizenegy listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság, a szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek a listák: Megoldás Mozgalom, LMP - Magyarország Zöld Pártja, Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa Néppárt, Momentum Mozgalom, Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, Jobbik - Konzervatívok, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Mi Hazánk Mozgalom.

Az önkormányzati választáson 7,68 millió magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, valamint mintegy 35 ezer menekült és huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező személy vehet részt. Az EU más tagállamának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai automatikusan felkerülnek az önkormányzati választás névjegyzékére.

A választásokon a települési képviselő-testület tagjait tízezer lakos alatti településeken egyéni listán, míg a nagyobb településeken vegyes rendszerben választják meg. A főpolgármester-jelöltek, polgármesterjelöltek, egyéni listás jelöltek és egyéni választókerületi jelöltek május 6-áig gyűjthették az ajánlásokat. Az NVI adatai szerint négy főpolgármester-jelölt, 7643 polgármesterjelölt, 33 437 egyéni listás jelölt és 6755 egyéni választókerületi jelölt indulhat, a fővárosi, vármegyei és települési kompenzációs listákon 7975 jelölt van.

A nemzetiségi választáson a magyarországi lakcímmel és állampolgársággal rendelkezők szavazhatnak, amennyiben május 31-ig regisztráltak, ezt 345 698-an tették meg. Összesen 14 624 nemzetiségi jelölt indulhat a választáson.

Az EP-, az önkormányzati és a nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek kampányukhoz nem kapnak állami támogatást, és a kampányra fordítható összeg nincs limitálva.