Gyerekek a háború ábrázolásában – Donáth Anna kritikája a Békemenet eseményei kapcsán

A szombati békemeneten a kormány 6-8 éves gyerekeket állított a színpadra, hogy a háborús félelem képviselői legyenek, ami nem nyerte el Donáth Anna, a Momentum elnöke tetszését.

A békemenet előtt a Nemzeti Színház színészei gyerekekkel kiegészülve adtak elő egy műsort a háborúról. A 444.hu szerint a jeleneteket gyerekhangok sikolyai és felnőttek mérges kiabálása jellemezte, egy katona pedig rosszul érezte magát a színpadon. A miniszterelnök, Orbán Viktor élőben közvetítette a műsort a Facebook-oldalán, ami arra utalhat, hogy tetszését nyerte el a produkció.

Donáth Anna szerint a békemenet mélypontja volt, amikor gyerekszínészekkel játszattak el egy kampányszíndarabot a háborúról. A Momentum elnöke kiakadt, hogy Orbán Viktor gyerekeket használ fel a háborús rettegés színrevitelére, és ezt "mindennek az aljának" nevezte. Donáth Anna szerint a kormány rémregényekben és a háborús félelem gerjesztésében utazik, és ezt elmebetegséggel határos valósághamisításnak tartja. A Momentum listavezetője továbbá úgy véli, hogy „Orbán Viktor halállal, kínnal, erőszakkal, szenvedéssel fenyegeti meg az országot, mintha nem az ő közeli szövetségese, Vlagyimir Putyin indított volna háborút. Mintha nem ő és a hozzá hasonló autokraták lennének azok, aki mást sem csinálnak, mint az erőre hivatkoznak, akik háborús pszichózist keltenek, akik fegyverkeznek, és imádnak katonákkal pózolni”.

A Békemenetről beszámoló Herczeg Márk kapásból azt tippelte, hogy a szintlépésnek tűnő műsor mögött a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila állhatott, és aztán Orbán TikTok-videójában fel is tűnt a rendező, a miniszterelnök unokáival egyetemben.

A békemenet eseményeiről szóló tudósításban említésre került Orbán Viktor beszéde is, amelyben kijelentette, hogy Magyarország száz éve nem volt ennyire erős, és hogy mozgósítási világrekordra készülnek. Donáth Anna szerint azonban ez a megnyilvánulás is része annak az „elképesztő, hitvány, aljas, embertelen hazudozásnak”, amely során a miniszterelnök gyerekeket rángat maga elé a színpadra, hogy ott rémdrámát játsszanak.