A magyar huszonévesek és a sorkötelezettség

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádióban beszélt a sorkötelezettségről és arról, hogy a magyar huszonéveseknek érdemes figyelembe venniük a témával kapcsolatos javaslatokat.

A szombati Békemenetet a legnagyobb háború elleni közösségi kiállásként említette, amely az orosz-ukrán konfliktus óta volt, és hangsúlyozta, hogy a béke iránti vágyat nem lehet elfojtani. Dömötör szerint a háborús kórusokat hónapok óta hallgatják, de a közelgő vasárnapon Magyarország válaszolni fog. Az államtitkár kiemelte, hogy tűrték a nyomásgyakorlást, az uniós pénzek visszatartását, a külföldről pénzelt régi-új szereplők sértegetéseit, de most eljött az idő a méltó válaszadásra.

A jövő vasárnapi választásokat Dömötör Csaba a legfontosabbnak nevezte, mivel döntéseink nemcsak Magyarország, hanem egész Európa sorsát is meghatározhatják az elkövetkező öt évre. Az Európai Parlamentnek a háborús készülődésben hangadó szerepet tulajdonított, és úgy vélekedett, hogy a döntéshozók elfeledték a 20. század tragikus tapasztalatait. Szerinte az EU vezetői korábban a béke megőrzését tartották szem előtt, de most háborúba akarják tolni a kontinenst.

Az államtitkár szerint a katonai missziók formálódása, a tankok és vadászgépek után összetett rakétarendszerek küldése Ukrajnába, valamint a nyilatkozatok az atomfegyverekről és a sorkatonai kötelezettség kiterjesztéséről mind a háború kiterjesztésének jelei. Dömötör Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a huszonéves magyar generációnak érdemes figyelembe venniük a sorkötelezettségről szóló javaslatokat, mivel őket érintik elsősorban. Kiemelte, hogy ha brüsszeli vezetők katonákat akarnak küldeni Ukrajnába, akkor a jövő generációjára gondolnak, nem a saját vérüket áldoznák.

Az államtitkár szerint a 20. század tapasztalatai azt mutatják, ha sok ország részese egy konfliktusnak, már nincs kiút a világháborús spirálból. Dömötör Csaba emlékeztetett, hogy Magyarország mindig a tragikus oldalát élte meg a világháborúknak. Arra biztatott, hogy vegyük komolyan a nagyszüleink tragédiáit és tegyünk meg mindent a békéért, amelyhez jelenleg egy golyóstoll a szavazófülkében elegendő. Az államtitkár szerint az európaiak többsége békét akar, és Magyarország eddig őrizte a béke tüzét, de reményei szerint június 9-én más országok is hozzájárulhatnak a béke megőrzéséhez. Dömötör Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar fiatalok inkább száz teltházas Azahriah-koncertre menjenek, mint akár egyetlen lövészárokba.