Éjszakai thriller Párizsban: Djokovics örökké emlékezetes módon maradt a trónon

A Roland Garros történetének egyik legizgalmasabb mérkőzésén Novak Djokovics, a címvédő, öt szettben győzte le Lorenzo Musettit, így továbbjutott a negyedik fordulóba.

A szombat éjszakai, majd vasárnap hajnali órákba nyúló összecsapás során Djokovics heroikus küzdelemben maradt fenn a trónon. A mérkőzés előtt a szervezők vitatható döntést hoztak, amikor a centerpálya esti programjába illesztették Grigor Dimitrov és Zizou Bergs befejezetlen mérkőzését, ami közel 3 órán át tartott. Emiatt Djokovics és Musetti csak helyi idő szerint 22 óra 40 perckor léphetett pályára a Philippe Chatrieren, ahol a hideg időjárás is megnehezítette a játékot.

A 22 éves Musetti bátran és szép tenisszel szállt szembe a szerb klasszissal, több szép nyerőt is elérve egykezes fonákjával. Djokovics azonban nem hagyta magát, és a nyitó szett végén brékelt, ezzel megnyerve azt. A Chatrier stadionban remek volt a hangulat, a közönség hol az olaszt, hol a szerbet buzdította.

A második szett tie-breakjében Musetti mutatta meg igazi tehetségét, és kiegyenlített, miközben Djokovicson a tanácstalanság jelei mutatkoztak. A harmadik szettben Musetti folytatta remek játékát, és egy játszmára került a győzelemtől.

Azonban a negyedik szettben Djokovics mentális erőt mutatott, és megfordította a mérkőzést. A szerb pontos és agresszív játékkal visszavette az irányítást, míg Musetti hibái száma növekedett. Djokovics a negyedik szettben elvette az olasz szerváját, és ezzel megnyerte a szettet, majd az ötödikben már ellenfele nem is nyert gémet.

A győzelmet érő pontot Djokovics hajnali 3 óra 6 perckor ütötte be, és ezzel nem csak a mérkőzést nyerte meg, hanem a nézők számára is felejthetetlen élményt nyújtott. A világelső szerb továbbra is megőrizte helyét a ranglistán, és ha Musetti ellen veszít, akkor Jannik Sinner vehette volna át a világranglista élét a torna után. A "csere" az élen azonban még nem biztos.

Roland Garros 2024, 3. forduló

  • Novak Djokovics – Lorenzo Musetti 7:5, 6:7, 2:6, 6:3, 6:0