Szédítő kavarások Budapest népességlerakatában, Pest megyében

Egyáltalán létezik-e Pest megyei identitás? Sokat morfondíroztam ezen azokban az években, amikor Dunakeszin éltem az ingázók életét, de sose jutott az eszembe, hogy én most Pest megyébe térek haza. Pest megyében a népesség növekedése a legdinamikusabb Magyarországon, ami elsősorban a Budapest köré épült agglomerációs övezet gyarapodásának köszönhető, míg a megye dél-keleti része kevésbé vonzó az új lakóhelyet választóknak. A megyében 12 országgyűlési egyéni választókerületet jelöltek ki, melyek közül hét már túlnépesedett, ami törvénysértő állapotot eredményez.

Pest megye választási eredményei kettéválnak Budapest agglomerációjára és a megye alföldi részeire. A nemzetközi választásföldrajzi szakirodalom szerint a nagyvárosokban a baloldali progresszió, míg a kertvárosi zónákban a jobboldali eredmények erősödnek. Magyarországon a budapesti agglomerációban a Fidesz jobb eredményeket ér el, mint Budapest közigazgatási határain belül. A lakhatási válság is befolyásolja a szuburbanizációt, és a választási eredményeket.

A Fidesz 2014-hez képest 2022-re országosan közel 9 százalékponttal növelte támogatottságát, de Budapesttel határos településeken kisebb mértékben nőtt a támogatottság. Budapesten a Fidesz a zöld övezetek városrészeiben gyengült, és ez a trend a budai oldal agglomerációs településein is érvényesült. Pest megye dél-keleti településein viszont akár kétszámjegyű is lehetett a kormánypárt támogatottságának növekedése.

Az agglomerációs gyűrűben a választói aktivitás is növekszik, de az önkormányzati választásokon a részvétel alacsonyabb. Pest megyében kevés a kis település, ahol magas a részvételi arány. Érden várhatóan újraválasztják Csőzik Lászlót, míg Dunakeszin a Fidesz újrázása mellett szól minden létező szempont.

Az ellenzék Dunakeszin nem egységes, a Momentum és a Jobbik együtt indul, míg a DK és több más párt Tonzor Pétert támogatja. A városban 2019-ben két egyéni körzetben nyert az ellenzék, de a győztesek nem tagjai a DK vezette koalíciónak. Gödön a Samsung helyi gyárának iparűzési adóját elvonták, és a megyeháza egy olyan szervezetnek is juttatott belőle, amely egy kormánypárti hírportált tartott fenn.

Veresegyházon Pásztor Béla nem indul újra, Gödöllőn a Fidesz nem állít hivatalos jelöltet Gémesi György ellen, Gyömrőn Gyenes Levente helyett Kisberk Szabolcs indul a Mi Hazánk színeiben, Budaörsön pedig Wittinghoff Tamás a szexbotránya ellenére nyert. A Fidesz itt Czuczor Gergelyre bízta a jelölést. Pest megyében további 14 település van, ahol minimum 15 ezer választó él.