Fővárosi listavezetők összecsapása az ATV vitáján

A budapesti listát állító pártok képviselői vasárnap este vitáznak az ATV tévéstúdiójában, ahol a fővárosi programok ütköztetése kerül előtérbe. Az eseményen azonban nem vesz részt minden jelölt, többek között Magyar Péter és Szentkirályi Alexandra is távol marad.

A vasárnapi vita előzményeként szombaton az EP-listavezetők vitája zajlott az ATV-n, mely után most a fővárosi listavezetők kerülnek reflektorfénybe. A vitára nem érkezett meg minden meghívott, így hiányzik a Tisza Párt képviseletében Magyar Péter és a Fidesz-KDNP listavezetője, Szentkirályi Alexandra is. A vita résztvevői között szerepel Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője, Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője és főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely, a Párbeszéd-ZöldeK-DK-MSZP listavezetője, Soproni Tamás, a Momentum listájának 2. helyén szereplő politikus, és Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP–Zöldek listavezetője.

A vitát Szöllősi Györgyi és Rónai Egon vezetik, és rövid felvezetéssel kezdték, ahol elsőként Baranyi Krisztina fejtette ki álláspontját, hangsúlyozva, hogy a kormányzati politika következtében Budapest kivéreztetése miatt a város fejlesztése és a jövőbeli ígéretek csak pártok közötti együttműködéssel valósíthatók meg. Baranyi szerint a budapesti politika ma Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről szól, de fejleszteni és megígérni csak együttműködéssel és kompromisszumra törekedve lehet.

Az ATV által szervezett eseményre hosszú hetek egyeztetése után kerül sor, ahol a pártok a részvételről és a vitatémákról tárgyaltak. A budapesti listavezetők ebben a választási kampányban először találkoznak egymással. Az ATV vitáján Karácsony Gergely és Vitézy Dávid ismét szemben állnak egymással, akik egy héttel korábban már részt vettek egy másik vitában, a Partizán által rendezett főpolgármester-jelölti vitán, ahol a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra nem jelent meg. Az ATV vitáján Szentkirályi Alexandra ezúttal is távol maradt.

Grundtner András kifejtette, hogy a főváros városállamként elkezdett kiszakadni a nemzet testéből, és folyamatos a lakosságcsere, valamint az idegenek letelepedése.

Vitézy Dávid bemutatkozásában hangsúlyozta, hogy nem biankó csekket kér, hanem állásjelentkezést adott be a budapestieknek, a programja a pályázata, és nem szeretne miniszterelnök lenni. Az LMP jelöltje szerint előfordulhat, hogy a Fidesznek és a DK-nak együtt sem lesz többsége a fővárosban.

Karácsony Gergely szerint az elmúlt öt év talán a legnehezebb volt a város életében, de az ellenzéki kerületi polgármesterekkel erős és egymást támogató csapatot alkottak a közgyűlésben, aminek köszönhetően tudtak talpon maradni.

Soproni Tamás arról beszélt, hogy a vita nem arról szól, hogy ki legyen a főpolgármester, hanem arról, hogy kik irányítsák a várost és kik legyenek a főpolgármester csapatának tagjai. Soproni szerint a Momentumra a korrupció árnya sem vetült, és ők az eredményeikről szeretnének beszélni.

A vitában számos témát érintettek, többek között a közlekedést, a lakhatást, a közbiztonságot és a kormányzat és a főváros viszonyát. A közlekedési kérdésekben Grundtner a rossz utakat, a dugókat és a parkolást emelte ki, míg Vitézy a vasúti fejlesztéseket és a parkolásüzemeltetés központosítását tartotta fontosnak. Karácsony a saját eredményeit fényezte, mint például a hármas metró befejezését és a járműbeszerzéseket, Soproni pedig az éjjeli metróműködés bevezetését tűzte ki célul. Baranyi a levegőszennyezettség csökkentését és a HÉV-ek felújítását tartotta kiemelten fontosnak.

A lakhatási és közbiztonsági témákban Vitézy 10 ezer megfizethető lakás építését javasolta, Karácsony a klímaválság elleni küzdelmet és a hajléktalan emberek segítését emelte ki, míg Soproni a fiatal generáció lakásvásárlási lehetőségeinek javítását tartotta szükségesnek. Baranyi a Diákváros felépítését sürgette, Grundtner pedig az Airbnb és a rövidtávú lakástulajdonlás megadóztatását javasolta.

A kormány és a főváros viszonyáról szólva Karácsony az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, Soproni a kormány által elvont forrásokat és jogköröket kritizálta, míg Baranyi és Grundtner egyetértettek abban, hogy erőt kell mutatni, ha a kormány nem hajlandó együttműködni. Vitézy szerint a fővárosnak nem szabad akadékoskodnia olyan esetekben, mint a Galvani híd vagy a Déli Körvasút építése.

A vita végén minden jelölt a saját programját és céljait hangsúlyozta, kiemelve, miért érdemes rájuk szavazni. Soproni a momentumos önkormányzatok átláthatóságát és korrupcióellenes harcát méltatta, Baranyi a sérülékeny társadalmi csoportokra való odafigyelést emelte ki, Grundtner a közbiztonság javítását tartotta fontosnak, Vitézy a klímaváltozás elleni küzdelmet és a zöldfelületek bővítését, míg Karácsony az egészségügyi fejlesztéseket és a járóbetegellátás támogatását említette.

A vitát percről percre is közvetítettük, amit itt visszaolvashat.