Árvíz a szabadságért: Egy férfi története

James Robert Scott hihetetlen tettet hajtott végre, amikor árvizet okozott, csak hogy elszabaduljon bulizni a barátaival. Az 1993-as eset során nem csak a saját feleségét akadályozta meg, hanem több ezer ember életét is tönkretette.

James Robert Scott a húszas éveiben már többször is összeütközésbe került a törvénnyel, többek között rablás és szándékos gyújtogatás miatt. 1993-ban, feltételes szabadlábra helyezése után, egy gyorsétteremben dolgozott, és Fowlerben élt feleségével, Suzie-val. Az 1992-es év vége és a következő hónapok rendkívül csapadékosak voltak, több mint ezer gát omlott össze az árvíz idején, köztük az a gát is, amelyet Scott "segített" a víznek legyőzni.

A férfi 1993. októberében került ismét a hatóságok látókörébe egy rablás kapcsán, ekkor vallotta be, hogy eltávolított néhány homokzsákot a gátnál. Ezt állítása szerint egy szivárgó terület ellenőrzésére tette, de egy szemtanú szerint Scott a barátainak azt mondta, hogy az árvíz lehetővé teszi számára, hogy többet bulizhasson és horgászhasson.

Bár Scottot nem okolták az árvíz okozta hatalmas pusztításért, az ő cselekedete miatt 57 négyzetkilométernyi termőterület került víz alá. Az eset óta Scott neve összeforrt az Egyesült Államok egyik legnagyobb árvízi katasztrófájával. Elítélték, de ő a mai napig ártatlannak vallja magát az árvíz ügyében.

James Robert Scott 2011 óta várja a feltételes szabadlábra helyezését, de eddig minden jogi törekvés sikertelennek bizonyult. Az ügy újratárgyalását évek óta halogatják, a következő meghallgatását 2026 júliusára tűzte ki a bíróság.