A magyar gazdaság heti összefoglalója: Primark nyitás és Aldi veszteség

Végre megtudhattuk, milyen éve volt a NER- és egyéb cégeknek tavaly, illetve kiderült az is, hogy rengetegen kerülhetnek bajba a babaváró- és csokhitelük miatt. Lett ellenben Primark-üzletünk, ahogy az űrkutatásban is próbáltunk egyet előre lépni. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A hét talán legfontosabb eseménye az volt, hogy elérkezett a céges beszámolók leadásának határideje. Óriási veszteséget hozott össze az Aldi 2023-ban Magyarországon, míg a Vasútvill fizetésképtelensége fenyegeti, ami Homlok Zsolt és Mészáros Lőrinc lánya válása után következett be. A trafikokat ellátó cég árbevétele átlépte az ezer milliárd forintos álomhatárt, a profit is rekordot döntött, és a 2Rule profitja is rekordszintre szárnyalt. Szijjártó testvérének és a Rogánt reptető családi cégnek is jutott a Szerencsejáték-cég milliárdos szponzorpénzeiből, a kecskeméti Mercedes-gyár nyeresége és az Audinál a profit is nőtt. Tiborcz István most kivételesen nem tudott milliárdos osztalékot kivenni 0 forint árbevételű cégéből, míg Szíjj Lászlóék átnevezték a Közgépet, és 750 milliós profitot értek el vele.

A magyar költségvetés átláthatósága mindössze 22 pontot ért el a 100 pontos skálán az OBS nemzetközi felmérésben, Magyarország ezzel a 100. helyre került a vizsgált 125 ország rangsorában, ami a régió legrosszabb teljesítménye. A Pénzügyminisztérium válaszában rossz módszertant és baloldali NGO-kat tett felelőssé, de az érdemi kritikákra nem reagált.

A magyar születésszám soha nem látott mélységbe zuhant, az Eurostat adatai szerint Magyarország az EU-ban a családtámogatások tekintetében az egyik sereghajtó. A kevés születő gyerek miatt hamarosan lejár az első babaváró-szerződések határideje, és a vállalt gyerekek a csok- és babaváró-kedvezményezettek 20-30 százaléka esetében nem születtek meg, ami komoly gondot jelenthet a kamatkedvezmények elvesztése miatt.

Sok évnyi várakozás után megnyílt az első magyar Primark-üzlet, amelyet óriási rajongás övez Magyarországon. A megnyitón hatalmas tömeg várta, hogy végre maga válogathasson a különféle termékek közül. A cég online nem árulja a termékeit, de már fel is tűnt az első, csalók által üzemeltetett webáruház a primark-magyarorszag.com cím alatt.

Az influenszerek hatása a mai fiatalokra jelentős, és a versenyhivatal szerint a szondázottak 20 százaléka tartja be mindig a szabályokat, 54 százalék általában betartja azokat, míg nagyjából negyedük soha vagy csak nagyon ritkán tesz közzé bárminemű tájékoztatást.

A hvg.hu bevásárlókosarába egy négyfős vasárnapi ebédhez szánt, 19 tételből álló listát nézünk meg minden hónapban, és most azt láttuk, hogy január óta az átlagár csaknem 3,5 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 1,6 százalékos volt az árnövekedés.

A Nébih Debrecenben "elképesztő" állapotú éttermet talált, míg a CRCB kutatásából kiderül, hogy a Fidesz vezette önkormányzatoknál nagyobb a korrupciós kockázat. Az önkormányzatok a lakhatással kapcsolatban is kreatív megoldásokat találtak, például a már menthetetlen lakások eladásával és a többi még menthető lakás karbantartására költött pénzből.

A kormány által adott munkahelyteremtési támogatások fejében tavaly alig pár cégnek kellett állást teremtenie. A cseh Skoda bejelentkezett a magyarországi vasúti járműgyártásba, és úgy tűnik, hogy rövid idő alatt nagyobbat haladt előre, mint a magyar vetélytársa.

A bosznia-hercegovinai gázcégeknek kemény kártérítést kell fizetniük a magyar gázhálózat üzemeltetőjének, mert felrúgták a tranzitszerződést.

A magyar űrkutatásban is előrelépés történt, és már kiválasztották azt a magyart, aki a legközelebb az űrbe mehet.

Az USA-ban az igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy megindítja a trösztellenes eljárást a Ticketmaster ellen, amelyet Taylor Swift rajongói robbantottak ki.

Az OTP első külföldi nagybefektetőként megérkezett az üzbegisztáni bankpiacra, ahol a népesség 60 százaléka 30 év alatti, és évente csaknem egymillió gyerek születik.