Ijesztő lépést tett a forint, megcsúszott a devizahegyen

A hét elején még intenzív forinterősödést láthattunk, az euró-forint jegyzése kedden átmenetileg 383 alatt is járt, ahol utoljára január végén-február elején láttuk a jegyzést. Ezt követően rendkívül intenzív fordulatot láthattunk, szerdán 388 fölé lépett a jegyzés, majd pénteken megérintette a 390-es szintet, ahol kisebb korrekció indult.

A forint a hetet az euróval szemben a 385-ös szint alatt kezdte, hétfőn egy viszonylag szűk sávban mozgott, majd kedden kezdett el erősödni. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint az euró-dollár kurzus játszott szerepet az erősödésben, az euró erősödött a dollárral szemben az inflációs várakozások nyomán, amely a forintot is január óta nem látott szintre erősítette.

Az euró-zloty árfolyamában is hasonló irányú mozgásokat láthattunk, de kisebb kilengésekkel. A piaci szereplők próbálják beárazni, hogy a Fed mikor tudja megkezdeni a kamatvágási ciklust, illetve az EKB jövő héten várható kamatvágását követően milyen kamatpálya várható az eurózónában.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője részletesen kifejtette, hogy mi állhatott a forint gyengülése mögött. Péntek délelőtt a vártnál magasabb májusi inflációt közölt az Eurostat, az áprilisi 2,4 százalék után a várt 2,5 százalék helyett 2,6 százalékra gyorsult az áremelkedési ütem az eurózónában, miközben a maginfláció is a várt 2,7 százalék helyett 2,9 százalékon alakult. A vártnál magasabb áremelkedési ütem elbizonytalaníthatta a befektetőket a jövő hétre várt EKB kamatcsökkentéssel kapcsolatban, amely euróerősödést váltott ki a dollárral szemben és a forintot is visszaerősítette a 389-es szint alá az euró ellenében.

A jövő heti események közül kiemelkedik a hazai második negyedéves, végleges GDP adatközlés, melyre kedd reggel kerül sor. Szerda reggel az áprilisi külkereskedelmi mérleg előzetes adatait teszi közzé a KSH, majd csütörtökön reggel az áprilisi kiskereskedelmi forgalmat. A nemzetközi adatok, események közül a csütörtök délutáni EKB-kamatdöntésre érdemes figyelni, amikor megkezdődhet a kamatvágási ciklus az eurózónában, 25 bázispontos vágásra számíthatunk.

A BUX index új történelmi csúcsot állított be a keddi kereskedésben, mely 70 065 pontnál került kijelölésre, ezt viszont profitrealizálás, éles negatív korrekció követte. A vezető részvények közül a Magyar Telekom folytatta azt, amit közel egy éve elkezdett – az árfolyama érintette az ezer forintos szintet is 1 százalékos emelkedés eredményeként. A többi blue chip esetében a részvényárfolyamok mérséklődését figyelhettük meg, az OTP annak ellenére is árfolyamcsökkenést szenvedett el, hogy múlt hét péntek óta ismét elindultak a sajátrészvény-visszavásárlások – igaz, a korábbinál valamelyest visszafogottabb ütemben.

A Moody’s fenntartja Magyarország Baa2 hosszú távú befektetői besorolását a legfrissebb, Magyarországról szóló jelentésében, amelyről azt írták, „ez a közzététel nem jelent be hitelminősítési intézkedést, és nem utal arra, hogy a közeljövőben várható-e hitelminősítési intézkedés”, de megerősíti az ország gazdasági helyzetét. A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy kommentálta a hitelminősítést, hogy „a Magyarország iránti nagyfokú bizalmat tükrözi, hogy a Standard & Poor’s áprilisi jelentése után most a Moody’s stabil kilátással változatlanul hagyta hazánk államadósságának befektetésre ajánlott besorolását”.