A Z generáció készen áll az Európai Unió vezetésére

A 2019-es európai parlamenti választásokon a fiatalok részvételi aránya rekordot döntött, és a következő választáson még magasabb részvétel várható, hiszen több uniós országban a 16 és 17 évesek is szavazhatnak majd. A Z generációs jelöltek készek átvenni a gyeplőt Európában, és új életet lehelni az elavultnak vélt pártpolitikába.

A 2019-es európai parlamenti választáson a jogosultak alig több mint 50 százaléka adta le szavazatát, de a fiatalok részvételi aránya rekordot döntött. A következő választáson a részvétel várhatóan még magasabb lesz, mivel több uniós országban először lesz lehetőség a 16 és 17 évesek szavazására. A jelöltek között is egyre több a Z generációs fiatal, akik a politikai spektrum minden részéről érkeznek.

Nina Skocak, a 26 éves horvát független jelölt szerint a fiatalok szavazásra ösztönzésének kulcsa egyszerű: „csak vegyenek be minket, és ez automatikusan megtörténik”. Skocak hangsúlyozza, hogy az átláthatóság a kulcs, és a közösségi média segítségével könnyebb elmagyarázni az EU működését.

Shannon Seban, a 28 éves francia liberális jelölt, aki a Besoin d'Europe nevű Macron-párti választási listán szerepel, szintén a Z generáció tagja, és a hagyományos kampány mellett a közösségi médiát is használja. Seban szerint a politikusok meglepődnek, amikor szembesülnek azzal, hogy az emberek nem vesznek részt az európai parlamenti választásokon, és Franciaországban a 18 és 34 év közötti választásra jogosultak 76 százaléka nem szándékozik elmenni szavazni. Seban úgy véli, ha nem élünk a szavazati jogunkkal, az feladást jelent.

Can Diego Aru, a 23 éves német joghallgató, aki 18 évesen lépett be a helyi politikába, úgy érzi, hogy a fiatalokat nem veszik komolyan, és aggódik a jövőjük miatt. Aru szerint Németországban bár az átlagos életszínvonal magas, a társadalmi osztályok között továbbra is hatalmas szakadékok vannak.

Slavomír Gregorík, a 27 éves szlovák konzervatív jelölt, az életszínvonal miatt aggódik, és a szlovákokat az emelkedő élelmiszerárak, a lakhatás elérhetősége és a fiatal családok állami támogatása aggasztja. Gregorík a hagyományos értékek népszerűsítésével kíván alternatívát kínálni a progresszív fősodorral szemben, hogy a mérsékelt szavazók ne forduljanak az euroszkeptikus és oroszbarát erők felé. Szerinte a Z generációs jelöltek új ötletekkel, készségekkel és kommunikációs formákkal rendelkeznek, és nincsenek botrányaik.