A Real Madrid diadala a Bajnokok Ligájában

A Real Madrid sikerével ért véget a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírása, mivel a döntőben két hajrában szerzett góllal 2–0-ra legyőzte a Dortmundot. A spanyol csapatok 2002 óta 19. alkalommal csaptak össze külföldi riválissal a Bajnokok Ligája vagy az UEFA-kupa/Európa-liga döntőjében, és minden egyes alkalommal a La Liga együttesei örülhettek.

A királyi gárda a bajnokságban 29 győzelemmel, nyolc döntetlennel és csupán egy vereséggel lett bajnok, és bár a kupában a második körében elbukott, a Szuperkupát és a Bajnokok Ligáját veretlenül nyerte meg, így az idényt 55 tétmeccsen 41 győzelemmel, 12 döntetlennel és csak két vereséggel, 129–50-es gólkülönbséggel zárta. Korábban kétszer fordult elő, hogy egy együttes legfeljebb két vereséggel a háta mögött felülhessen Európa-trónjára, az Ajax az 1971–1972-es és az 1994–1995-ös idényben hajtotta végre ezt a bravúrt.

Joselu, aki egy éve az Espanyollal kiesett a bajnokságból, most bajnok és BL-győztes lett, ő az első spanyol, akivel egy idény alatt ekkorát fordult a világ. A Real Madridnak 1,5 millió eurós kivásárlási opciója van a kölcsönvett támadóra, aki a finálét követően érthetően boldogan nyilatkozott: "Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, merre leszek a következő idényben, erről majd most fogunk beszélni. Láttam a fiam örömkönnyeit, úgyhogy ez nagyon érzelmes pillanat a számomra... Néha álmodozhatsz, néha pedig végre is hajthatod ezeket az álmokat" – mondta Joselu.

Carlo Ancelotti, a 64 éves olasz szakember lett az első, aki a hatodik alkalommal is BL-döntőbe vezette a csapatát, amivel tovább írja saját csúcsát, továbbá az első, aki ötször nyerte meg a sorozatot. A Real Madrid német középpályása, Kroos a BL-döntővel búcsúzott az aktív játéktól, előtte legutóbb Frank Rijkaard búcsúzott az aktív játékostól úgy, hogy kezdő volt egy megnyert BL-döntőben, még 1995-ben. A Real Madrid 2014 óta hatodik alkalommal nyerte meg a BL-t és a mostani gárdában négy olyan labdarúgó van, Carvajal, Luka Modric, Toni Kroos és Nacho, aki mind a hat diadalból kivette a részét.

Florentino Pérez, a madridi klubelnök regnálása alatt ez már a 7. BEK/BL-sikere volt a királyi gárdának, amivel megelőzte a stadion legendás névadóját, Santiago Bernabéut. A Real Madrid a 15. sikerével már több mint kétszerannyi trófeával rendelkezik, mint az üldöző Milan (7), és beérte a nemzeti rangsorokban a második legtöbb BEK/BL-győzelmet arató angol csapatokat, amelyek szintén 15-nél járnak.

Thibaut Courtois, a Chelsea-től érkezett kapus a két Real Madriddal megvívott BL-döntőjében összesen 12 kapura tartó lövést kapott, mind a 12-t védte, a 3,4-es várható xG-mutatóval szemben pedig egy gólt sem kapott. A 2023–2024-es kiírásban Harry Kane és Kylian Mbappé nyolc-nyolc gólig jutott, így megosztva lettek a sorozat gólkirályai, és minden jel szerint a PSG-t elhagyó Mbappé a következő idénytől már a Real Madridot erősíti.

A Bajnokok Ligája döntőjében a Dortmundot legyőző Real Madrid így zárta az idényt: Dortmund (német)–Real Madrid (spanyol) 0–2 (0–0). A döntő első gólját Daniel Carvajal szerezte a 74. percben, majd a 83. percben Vinícius Júnior állította be a végeredményt. A döntő előtt egyértelműen a Real számított esélyesnek, ugyanakkor a mérkőzés sokáig messze nem a papírforma szerint alakult. Az első félidőben lényegesen jobban játszott a Dortmund és akár gólokkal vezethetett volna. "Az első félidő után nem érdemeltük meg, hogy döntetlennel menjünk a szünetre" – nyilatkozta önkritikusan Dani Carvajal, a Real jobbhátvédje. Ancelotti szintén nem volt elégedett a madridiak első játékrészben mutatott futballjával, és a szünetben változtatásokat eszközölt.

A találkozót követően a dortmundiak csalódottan értékeltek, ugyanakkor elismerték, hogy a Real Madrid összességében megérdemelten győzött. "Ma olyan Dortmundot láthattunk, amilyet mindig szeretnénk. Fantasztikus meccset játszottunk és talán többet érdemeltünk a 2–0-s vereségnél" – jegyezte meg a Borussia vezetőedzője, Edin Terzic. Mats Hummels, a csapat rutinos belső védője hozzátette: "Sok nagy helyzetünk volt, gólt kellett volna szereznünk. Persze a másik oldalról nézve, jobban kellett volna védekeznünk a góljaiknál. De senkit sem lehet hibáztatni. Jó meccset játszottunk" – mondta Hummels.

A Real Madrid Bajnokok Ligája-győzelmének köszönhetően a magyar bajnok Ferencváros is előnyhöz jutott, hiszen így a második selejtezőkörben kell csak csatlakoznia a sorozathoz, egy selejtezőkörrel előrébb kerülve. A magyar bajnokságot sorozatban hatodszor megnyerő Ferencváros számára ez kifejezetten jó hír, mivel így a következő körben is kiemeltként várhatja a sorsolást. A sorsolásra június 19-én kerül sor, az első mérkőzéseket pedig július 23-án és 24-én, a visszavágókat pedig egy héttel később rendezik meg.

A Real Madrid játékosai a világnak, a szurkolók nekünk mutatták meg, mit tudnak. A madridi szurkolók a döntő után örömükben dekázási tudományukat is megcsillogtatták, és a legügyesebbek jutalmul egy tálca Heinekennel gazdagodtak. Az eseményt a Heineken támogatta.