A Békemenet utáni helyzet a Margitszigeten

A Békemenet rendezvénye után a Margitszigeten csak a rendezvény nyomai maradtak meg, a szemetet már eltakarították.

Szombaton jelentős tömeg gyűlt össze a Margitszigeten a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett Békemenet alkalmából, ahol Orbán Viktor miniszterelnök harcias beszédet mondott a híveinek. A rendezvény után, vasárnapra már csak a hűlt helyét találhattuk meg, de a nyomok még emlékeztettek a történtekre. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában ígéretet tett arra, hogy a Főkert, a fővárosi cég megkezdi a Margitsziget eredeti állapotának helyreállítását, és fotókat is posztolt a vasárnapi állapotról. A főpolgármester bejegyzése alatt sok felháborodott komment érkezett, volt, aki szerint a szervezőkkel kellene kifizettetni a helyreállítás költségeit.

A Békemenet előtt Karácsony arra kérte a résztvevőket, hogy vigyázzanak a Nagyrétre, és ne tapossák le az évelőket. A hvg.hu fotóriportere vasárnap délelőtt járt a helyszínen, és többféle nyomot dokumentált. Autónyomokat talált a fűben, a színpadtechnika maradványait, szalagkordonokat, és azt is megörökítette, hogy a szemét nagy részét már összegyűjtötték. Ezek a képek bizonyítják, hogy a terület lassan visszanyeri eredeti állapotát. Mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a nagy tömeg ellenére nem maradt szemét az utakon.

Június 1-jén, szombaton tartották Budapesten a kormánypártot támogató felvonulást. Az eseményen több tízezren vettek részt, köztük olyanok is, akiket hagyományosan buszokkal szállítottak Budapestre, hogy meghallgassák Orbán Viktor beszédét. A buszok szabálytalan parkolása miatt azonban sokan felháborodtak. Az erről szóló cikkünket, itt olvashatják.