Súlyos vízparti bírságra számíthat, aki nincs észnél

Indul a bírságszezon, a természetvédelmi szabálysértés összege elérheti a 150 ezer forintot.

A Tisza kivirágzása nem csak egy rendkívül látványos esemény, hanem fontos ökológiai jelentőséggel is bír. A tiszavirágok, melyek valójában egy rövid életű kérészfajt jelentenek, létfontosságú táplálékforrások a halaknak, madaraknak és békáknak. Régebben a parasztgazdák is használták őket állataik etetésére, azonban ma már tilos a védett kérészek elpusztítása és gyűjtése.

A tiszavirágok, amelyek Európában a legnagyobb kérészfajnak számítanak, hároméves lárvaéletüket követően fejlődnek ki imágóvá, és ekkor elérhetik a 8-12 centiméter hosszúságot, szárnyfesztávolságuk pedig 6-7 centiméteres lehet. Magyarországon a Tisza leszakadó peremű agyagos partszakaszain és víz alatti telepeken élnek nagy tömegben. A tiszavirág a Tisza ökológiai rendszerének kulcsfaja, és 1993 óta védelem alatt áll Magyarországon. A "tiszavirágzás" a hungarikumok közé is bekerült, a Magyar Értéktár természeti környezet kategóriájába választották.

Aki jogellenesen elpusztítja a kérészeket, az akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítás bűncselekménynek is minősül, ha valaki motorcsónakkal szándékosan belehajt a kérészek közé, ezzel jelentősen megzavarva és elpusztítva a násztáncukat járó védett kérészeket. A rajzás idején a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság fokozottan és rendszeresen ellenőrzi a Tiszát és mellékfolyóit.