A legújabb számlagyáras ügy részletei

Több mint egy hete tárult fel a legújabb, bonyolult számlázási ügy, amelynek középpontjában egy többmilliárdos nagyságrendű számlagyár áll, és amelyben már több gyanúsítotti meghallgatás is lezajlott.

Május 21-én adónyomozók jelentek meg Trippon Norbert DK-s újpesti alpolgármester otthonában, ahol lakásfelújítási szerződéseket kerestek, amit a politikus indokolatlan és megalapozatlan fellépésnek nevezett, állítása szerint a választások előtti lejáratás volt a cél. A Győri Járási Ügyészség információi szerint az ügyben több százmillió forintos vagyoni hátrány keletkezett, 39 terheltet azonosítottak, és bár jelenleg senki sem áll letartóztatás alatt, kutatások és lefoglalások történtek az ügy kapcsán. A Motingatlan Kft. nevű építőipari kisvállalkozás aktív szereplője volt a számlagyárnak, amelyet R. Miklós, más néven "Fradista Miki" szervezett, aki főként Újpesten tevékenykedett. A vállalkozás több tucat számlázó céggel állt kapcsolatban, amelyek közül sok valós tevékenységet nem végzett, csak számlákat állítottak ki. A NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságától nem kaptunk további információt az ügy részleteiről.

A Motingatlan Kft. szerepe az ügyben kettős volt: egyrészt valódi építőipari vállalkozásként működött, másrészt fiktív számlákat is kiállított. M. Péter, a cég vezetője, részletes beismerő vallomást tett az általa el nem végzett munkákról és a számlázási mechanizmusokról. A vallomás szerint többek között a Szin-Ker Kft. volt az egyik fő ügyfél, amelynek Trippon Norbert feleségének lakásfelújításához kapcsolódóan állítottak ki számlát.

M. Pétert költségvetési csalással gyanúsítják, és feltételezhető, hogy a nyomozás során tett beismerő vallomása segíthet a további láncolat feltárásában. Sokan már beismerő vallomást tettek, de a cégvezetők, akiket például hajléktalanszállókon toboroztak, keveset tudnak segíteni a nyomozásban. M. Péter azonban megőrizte a számlákat, levelezéseket és a készpénzfelvételek dokumentumait is, amelyek alapján a nyomozás további részletei is kiderülhetnek.

Trippon Norbert, aki jelenlegi újpesti alpolgármester és polgármesterjelölt, saját nyilatkozata szerint sem tanú, sem gyanúsított az ügyben. Az Újpesti Önkormányzat szerint Trippon korábbi lakását eladva, egy felújítandó házat vásárolt Újpesten, amit több kivitelezővel újíttatott fel. Az önkormányzat válasza szerint a Fidesz által indított lejárató kampányról van szó, és Trippon határozottan visszautasítja a vele kapcsolatban megjelent állításokat.

Az ügy további részletei még tisztázásra várnak, és a nyomozás kiterjedhet más önkormányzatokra és nagyvállalatokra is. A Szin-Ker Kft. több közületi megbízást nyert el, és M. Péter több céggel is együttműködött. A Balinda Kft. esetében is felmerülhet érintettség, bár a céggel kapcsolatos kérdéseinkre nem kaptunk választ. Az ügyben a sajtóban leginkább megjelenő Trippon Norbert ingatlanja csak egyetlen szál a sok közül, és a nyomozás mindkét politikai oldalon áldozatokat szedhet.