Viharos károk az országban

Péntek délután óta több mint kétszáz helyszínen avatkoztak be a tűzoltók a vihar következtében keletkezett károk miatt - tájékoztatott Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

A vihar leginkább az ország észak-keleti és középső részeit sújtotta, ahol a letört faágak és kidőlt fák jelentették a legnagyobb problémát. Emellett hat esetben épületek tetőszerkezetére és kéményeire is kiterjedt a kár. Pest megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig több helyen is elöntötte a csapadékvíz a garázsokat és pincéket.

Szombaton napközben főként a fővárosban és Pest megyében dolgoznak a tűzoltók több helyen, de nagyobb fennakadásokról nem érkezett jelentés a katasztrófavédelemhez.

Dóka Imre felhívta a figyelmet arra, hogy viharos időjárás esetén a meteorológiai szolgálat által kiadott riasztásokat komolyan kell venni. Érdemes összegyűjteni és biztonságos helyre tenni a kisebb tárgyakat, kerti szerszámokat, cserepes virágokat és kerti bútorokat, amelyeket a szél felkaphat.

Az erős szél által kidőlt fák az elektromos vezetékeket is elszakíthatják, veszélyes helyzetet teremtve ezzel. Dóka Imre arra kér mindenkit, hogy ilyen esetben azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras