Rekordvagyon az önkéntes nyugdíjpénztáraknál

Az önkéntes nyugdíjpénztárak portfóliójának piaci értéke történelmi rekordot döntött, átlépve a 2000 milliárd forintot, ugyanakkor a csökkenő taglétszám és az új belépők számának visszaesése aggodalomra ad okot.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyonának növekedése ellenére a taglétszám csökkenő tendenciát mutat. A Bank360.hu elemzése szerint az első negyedév végén a tagok száma 1 millió 61 ezer volt, ami kevesebb az egy évvel korábbi 1 millió 84 ezres létszámnál. Az új belépők számának csökkenése különösen szembetűnő, hiszen korábban negyedévente akár 8-9 ezer új taggal is bővülhetett a rendszer, az elmúlt évben azonban ez a szám nyolcezer alá csökkent.

A pénztárak bevételei mégis növekedtek, közel 20 százalékkal 34,58 milliárd forintra az első negyedévben, ami a tagdíjemeléseknek köszönhető. Ezzel szemben a kifizetések 36 milliárd forintot tettek ki.

A befektetési tevékenység eredménye jelentősen, 37 milliárdról 68 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami pozitívum a tavalyi közel egymilliárd forintos működési veszteség után. Az önkéntes nyugdíjpénztárak így 185 millió forintos pluszban zárhatják az első negyedévet.

A portfólió értékének növekedése mellett érdekes változás, hogy a magyar állampapírok súlya csökkent, míg a befektetési jegyek, a készpénz és a részvények értéke emelkedett a nyugdíjpénztári portfóliókban.

A magánnyugdíjpénztárak esetében is csökkenő taglétszám figyelhető meg, március végén már nem érte el az 51 ezer főt. A bevételek szinten maradtak az előző év azonos időszakához képest, 441 millió forintot jelentve. Az év első negyedévében a magánnyugdíjpénztári vagyonból 1,77 milliárd forint átutalása történt a társadalombiztosításhoz a visszalépő tagok miatt. A befektetési tevékenység eredménye 8,15 milliárd forint volt, ami 46 százalékkal haladja meg a 2023. első negyedéves eredményt.