Örkény István özvegye, Radnóti Zsuzsa a megismerkedésükről mesélt

Negyvenöt év telt el Örkény István halála óta, özvegye, Radnóti Zsuzsa azóta is ápolja férje szellemi örökségét, és a budai lakásban él, ahová egykor közösen költöztek.

Radnóti Zsuzsa, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, a Vasárnapi Blikknek adott otthonában interjút, ahol az író emléktáblája és műveinek plakátjai fogadják a látogatókat. A lakásban található az az asztal és írógép is, ahol Örkény legsikeresebb műveit írta.

Radnóti Zsuzsa elmesélte, hogy 1959-ben egy közös barátjuk mutatta be őket, és Örkény akkor éppen szilenciumon volt az 1956-os megszólalásai miatt. A gyógyszergyárban dolgozott, hogy eltartsa magát és két gyermekét. Az első találkozó után Örkény meghívta őt egy kávéra, ami újabb találkozókhoz vezetett.

Radnóti Zsuzsa szülei különbözőképpen reagáltak a kapcsolatra; anyja elfogadta, apja viszont aggódott, mivel nem ismerte Örkényt. Ahogy a kapcsolatuk alakult, apja is megbékélt a helyzettel. Örkény szilenciumának feloldása után Radnóti Zsuzsa odaköltözött hozzá, és később, a Tóték és a Macskajáték sikere után költöztek a jelenlegi lakásba.

A mindennapjaikat kiegyensúlyozottan élték, gyakran látogatták őket íróbarátok, mint Dér Tibor, Mészöly Miklós és Somlyó György. Közös gyermekük nem született, de Örkény gyermekeivel, Antallal és Angélával jó kapcsolatot ápoltak, és Radnóti Zsuzsa a halála után is kapcsolatban maradt velük.

Radnóti Zsuzsa a férje halála után az életét azzal kezdte újra, hogy ápolja Örkény hagyatékát, ami számára természetes feladat volt. Azóta is ő szerkeszti az új kiadásokat, és a Macskajáték forgatásán megismert társával, egy kameramannal él együtt.

Gyermekkoráról elmondta, hogy kispolgári családba született, a háború idején vándoroltak Bajorországig, majd vissza Magyarországra. A színház iránti szeretetét egy magyartanára keltette fel, és a Vígszínházban kezdte pályafutását dramaturgként.

Radnóti Zsuzsa a Vígszínházban dolgozott negyven évig, és sosem váltott, mert szerette a megszokott környezetét. A szakmai áttörő sikert Marton László rendezővel érte el, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darabbal.

Jelenleg a Károli Gáspár Egyetemen tanít, és gondozza Örkény hagyatékát, jelenleg az újonnan megjelenő Levelek egypercben című kötet új kiadását szerkeszti.

Névjegy

Örkény István, Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar író, 1912-ben született Budapesten. Gyógyszerész és vegyészmérnök végzettséggel rendelkezett, első elbeszélése 1937-ben jelent meg. 1956 után első ízben 1963-ban jelenhetett meg műve, a Macskajáték és a Tóték című művek hozták meg számára az igazi sikert, valamint az Egyperces novellák. Háromszor nősült, két gyermeke született, és 1979-ben hunyt el.