Orbán Viktor és az ellenzéki reakciók

Orbán Viktor miniszterelnök a Békemeneten beszélt, és azt üzente, hogy csak Európa legnagyobb választási győzelmével elégszik meg, miközben hangsúlyozta, hogy a béke az egyetlen út. A miniszterelnök szerint béketárgyalásokra van szükség, de ehhez meg kell nyerni a jövő vasárnapi választást, és létre kell hozni egy békepárti koalíciót Brüsszelben, amelyet az USA-val is ki lehet egészíteni, ha győz Donald Trump.

Dobrev Klára, a DK politikusa szerint azonban Orbán az egyetlen háborúpárti politikus Európában, aki piszkos gázalkut kötött Vlagyimir Putyinnal, ami miatt Európa legmagasabb gázárát fizetik a magyarok, és a magyarok pénzéből finanszírozza Putyin ukrajnai háborúját. Dobrev Klára azt is hozzátette, hogy Orbán leváltása szükséges ahhoz, hogy a magyarok pénzéből ne költhessenek orosz fegyverekre, és a béke csak akkor lehetséges, ha Putyin hadserege kivonul a megszállt ukrán területekről és befejezi a háborút.

A Momentum elnöke, Donáth Anna szerint Orbán a béke-felirat mögött Oroszország totális győzelme mellett állást foglalt, miközben hangsúlyozta, hogy Ukrajna megvédi Európa békéjét, és ehhez minden segítséget meg kell adni.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter szerint Orbán Viktor és Dobrev Klára egyetértettek abban, hogy az európai parlamenti választás bizalmi szavazás a kormányról, de Ungár ezt az állítást nem tartja igaznak. Ungár szerint az európai parlamenti választás olyan ügyekről szól, amelyekben az EP-nek van hatásköre, például a zöld átállás igazságosságáról.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke sajtótájékoztatót hirdetett az Orbán-beszéd utánra egy órával, ahol kritizálta a Békemenetet, és közölte, hogy feljelenti rágalmazás miatt a miniszterelnököt. A sajtótájékoztatón olyan témákról is beszélt, amelyek a köztelevízió EP-választási vitájából kimaradtak.