Fellendülés várható a vendéglátóhelyek piacán

A Duna House előrejelzése szerint a gazdasági helyzet javulása és a turizmus erősödése pozitív hatással lesz 2024-ben a vendéglátóhelyek és az üzlethelyiségek piacára, amelyet korábban a pandémia és az emelkedő energiaárak is megviseltek.

A vendéglátóhelyek és az üzlethelyiségek piacának fellendülését várják 2024-re, amit a Duna House pénteki közleményében osztott meg az MTI-vel. A közlemény szerint az elmúlt évek kihívásai után, mint a pandémia és a megugró energiaárak, a gazdasági helyzet javulása és a turizmus folyamatos erősödése kedvező hatással lehet a szektorra.

A Duna House közleményében kiemelték, hogy a tulajdonosok egyre inkább a bérbeadást részesítik előnyben az eladással szemben. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint 2022-ben a vendéglátóhely-tulajdonosok 85 százaléka értékesítésre adott megbízást, 15 százalékuk pedig bérlőt szeretett volna találni. 2023-ban az értékesítési megbízások aránya 3 százalékponttal, 88 százalékra emelkedett, azonban a 2024-ben kötött megbízások alapján már 17 százalék dönt a megtartás és bérbeadás mellett, ami 5 százalékpontos növekedést jelent.

Az üzlethelyiségek tulajdonosai körében is hasonló a helyzet. 2022-ben a megbízók 59 százaléka akart megválni ingatlanától, 2023-ban ez az arány 62 százalékra nőtt, de 2024-re ismét változott a trend, és 4 százalékponttal többen, azaz a tulajdonosok 66 százaléka választja a bérbeadást az eladással szemben.

A vendéglátóhelyek és üzlethelyiségek piacán a lokáció kiemelt jelentőséggel bír. Az ingatlanok aktuális állapota és a benne rejlő lehetőségek mellett az energetikai paraméterek is fontos szerepet játszanak, hiszen ezek segítségével lehet a fenntartási költségeket előre kalkulálni a leendő bérlők és vásárlók számára.