Tokiói olimpiai bajnok, az NFL-ben folytatja

Az olimpiai aranyérmes Gable Steveson, aki az észak-amerikai egyetemi sportok (NCAA) történetének egyik legkiemelkedőbb birkózója volt, most az amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL) próbál szerencsét.

Steveson ügynöke, Carter Chow az ESPN-nek adott információk alapján közölte, hogy a 24 éves sportoló a szokásos újonc hároméves szerződést ír alá a Buffalo Bills csapatával. Ezzel Steveson elindulhat azon az úton, hogy csatlakozzon Bob Hayeshez, mint az egyetlen sportoló, aki valaha Super Bowl-gyűrűt és olimpiai aranyérmet nyert. A Bills csapata is megerősítette az aláírás tényét pénteken.

Steveson elmondása szerint tisztában van azzal, hogy a tanulási folyamat meredek lesz, de izgatottan várja az új kihívást. "Szerencsés voltam, hogy a sportágamban a legmagasabb szinten versenyezhettem, de már alig várom a kihívást, hogy lássam, a birkózási képességeimet hogyan lehet átültetni az amerikaifutballba. Hálás vagyok Sean McDermott edzőnek, Brandon Beane klubvezetőnek és a Buffalo Billsnek, amiért megadják nekem ezt a lehetőséget," nyilatkozta Steveson.

A közel 125 kilós és 180 centi magas Stevesonra valószínűleg a védősorban számít majd a csapat, bár korábban még nem találkozott hasonló kihívással. Ő lett az amerikaiak legfiatalabb szabadfogású nehézsúlyú olimpiai bajnoka 21 évesen a 2021-es tokiói játékokon. Nemrégiben pedig először húzott futballcipőt a Bills egyik edzésén.

Sean McDermott, aki maga is országos birkózóbajnok volt középiskolásként, úgy véli, hogy Stevesonban megvan a potenciál arra, hogy a védősorban komoly feladatokat bízzanak rá. A Bills szakemberei Steveson fizikai adottságait lenyűgözőnek találják, és bár tudják, hogy a sportágban kezdő, sok gyakorlás vár még rá.

Sajtóhírek szerint több NFL-csapat is érdeklődött Steveson iránt, de a Buffalo Billsnek jó tapasztalatai vannak a hasonló alkatú védőjátékosokból a legtöbbet kihozni. Steveson a tokiói olimpia után visszatért a Minnesotai Egyetemre, ahol 2022-ben a Big Ten Év sportolója díjat kapott, és egyetemi karrierje során két nemzeti bajnokságot és három Big Ten-bajnokságot nyert. A világ legnagyobb pankráció-szervezetével, a WWE-vel is szerződött 2021-ben, de egyetlen, alacsony nézettségű mérkőzés után a szervezet elengedte őt.