Kedvezményes utazás a Békemenetre

Az Erdélyi Magyar Szövetség volt elnöke, Facebookon toboroz nagyváradi magyarokat a Békemenetre, ahol a résztvevők kedvezményes áron, százötven lejért utazhatnak Budapestre.

A Transtelex szerint a nagyváradiakat tizennyolc személyes mikrobuszokkal szállítják a magyar fővárosba, a Magyar Polgári Egyesület munkatársai kíséretében, akik a részvételi díjat is beszedik. Az utazók Nagyvárad feliratú zászlót kapnak, és a hangulatot egyházi énekekkel, indulókkal, valamint magyar nótákkal emelik. A szervezők szerint a csoport "válogatott jó hazafiak és keresztény emberek" alkotják.

Az akció célja Moldován Gellért Lajos szerint a közösségépítés és az összetartozás érzésének erősítése. A politikai rendezvényekre való tömeges buszoztatás nem új keletű jelenség, és a pártok számára fontos, hogy minél több embert vonzzanak, mivel ez erőt és támogatottságot sugároz. A nagy létszámú részvétel a Fidesz pozícióját erősítheti, ami befolyásolhatja az egy hét múlva esedékes önkormányzati és EP-választások eredményeit is.

Egy független gödi jelölt is hasonló módszerhez folyamodik, aki ötvenezer forint értékű ajándékot ígér azoknak, akik részt vesznek a kampányrendezvényén. Habár a jelölt nem vásárol szavazatokat, a közönség megvásárlásával a kampány eszközeivé teszi őket.

Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség volt elnöke, aki a buszoztatást szervezi, tavaly három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott hivatali visszaélésért, amiért Gyergyószentmiklós korábbi polgármestereként eladott egy olyan telket, amely egy közös vállalat tulajdonában volt.

Címlap: Bankó Gábor/444