A Milák-rejtély újabb darabjai

Hétvégén ismét versenybe száll Milák Kristóf, a tokiói 200 méteres pillangóúszás olimpiai bajnoka. A Bp. Honvéd úszója, aki nemrégiben elvesztette négyéves veretlenségét Barcelonában, most Monacóban teszteli formáját.

Milák Kristóf edzője, Virth Balázs az Indexnek nyilatkozva elégedettségét fejezte ki tanítványa 100 méteres pillangóúszás teljesítményével, amely során négy századot javított korábbi idején. Az edző szerint azonban a versenyzőben még hiányzik az igazi robbanékonyság. A Mare Nostrum sorozat következő állomásán, Monacóban Milák a 100 m és a 200 m pillangó mellett a 200 m gyorson is rajthoz áll, ami Európa-bajnoki és olimpiai szimulációként szolgál.

A szakértők szerint Milák 200 méteres pillangóúszás ideje, 1:55.67, nem elég gyors ahhoz, hogy győzelmet érjen, és jelentős lemaradást mutat az olimpiai aranyhoz szükséges időhöz képest. A japán Honda Tomoru tartja a szezoncsúcsot 1:53.15-tel, míg Milák az országos bajnokságon elért 1:54.90-ével a rangsor 9. helyén áll. Monacóban az előfutamokban második helyezést ért el 1:56.74-es idővel, ami jelentős javulást mutat a barcelonai teljesítményéhez képest. Azonban a monacói döntőben Milák fantasztikus versenyzéssel, 1:53.94-es idővel győzött, ezzel visszavágva Hondának és üzenetet küldve a kétkedőknek, hogy korai volt leírni őt. Ez az idő a világ idei második legjobbja, mindössze hat századdal marad el Honda Tomoru dohai világbajnoki címvédő idejétől.

Virth Balázs szerint a monacói verseny után tisztább képet kapunk Milák állóképességéről és formájáról. Az edző hozzátette, hogy a magyar bajnokság után volt két kevésbé értékelhető hét, és a barcelonai teljesítményben csak a kéthetes törökországi edzőtábor van benne.

A 200 méteres pillangóúszás az első nap programjában szerepel a Mare Nostrum záróversenyén, míg a 100 méteres pillangó és a 200 méteres gyors előfutama vasárnap délelőtt lesz. Érdekesség, hogy Virth Balázs, a 45 éves úszóedző nem lesz jelen tanítványával Monacóban, mivel a csapat többi tagjával hazautazott és itthon folytatja a felkészülést a három hét múlva kezdődő Európa-bajnokságra.

A magyar úszósport meghatározó alakjai szerint, ha Milák nem tud júniusban 1:54 eleji, vagy akár azon belüli időt elérni, akkor elengedheti a címvédést és helyette a rövidebb számokra koncentrálhat. Az erőnléti edzéseknek köszönhetően izomzata a rövidebb távokhoz megfelelő, azonban a 200 méteren szükséges állóképesség még kérdéses.

A Monte-Carlói versenyen további nyolc magyar úszó is rajthoz áll, köztük Kovács Benedek, Németh Nándor, Mészáros Dániel, Burián Katalin, Jászó Ádám, Senánszky Petra, Szabó Szebasztián és Sebestyén Dalma. Hosszú Katinka azonban nem vesz részt a versenyen, ő a római Sette Collira készül, ahol június közepén párizsi szintidőt próbál majd úszni 200 vagy 400 méter vegyesen. Jászó Ádám 49.89 mp-cel nyolcadikként bejutott a 100 méter gyors döntőjébe, női 200 m gyorson Ugrai Panna 2:00.52-vel negyedikként szintén finalista. 100 m háton Jászó az ötödik (55.04), Kovács Benedek a hetedik (55.13) idővel finalista, akárcsak Burián Kata 200 háton a harmadik idővel (2:16.30). Jászó Ádám 100 méter gyorson a döntőben 50.38-cal nyolcadik lett, míg Ugrai Panna 200 méter gyorson 1:59.62-vel ötödik helyen végzett, Burián Katalin pedig 200 méter háton bronzérmesként zárt (2:12.63), Kovács Benedek 100 méter háton a hatodik (54.98), Jászó Ádám pedig a nyolcadik helyen (55.12).