Este már megússzuk a legdurvább zivatarokat

Visszavonta a HungaroMet Zrt. a hevesebb zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat szombaton késő délután.

A korábban Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyes járásaira kiadott másodfokú riasztást a hevesebb zivatarok veszélye miatt már nem tartják fennt. A legfrissebb előrejelzés szerint továbbra is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen kell délnyugatról északkelet felé tartó záporra, zivatarra számítani, néhol heves zivatar is kialakulhat. Azonban estétől csökken a csapadékgócok száma, és az északi részeken felhős marad az idő.

Szombat délelőtt Debrecenben és a Nyírségben diónyi jég esett, amikor egy szupercella érte el a térséget, ami jelentős lehűlést és szélvihart is hozott magával. A város webkamerái dokumentálták a vihar érkezését, amely során a jégdarabok egészen amorf formájúak voltak. A délutáni második szupercella szintén nem kímélte Debrecent, ahol szélvihar, felhőszakadás és jégeső zúdult az utcákra, és a közeli Ebesen is nagy felfordulást okozott a heves zivatar.

Pécs belvárosában pénteken villámárvíz alakult ki a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt. A PécsMa.hu Facebook-oldalán közzétett videón jól látható, hogyan hömpölygött a víz az utcán.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (ORFK) szombat délelőtti közlése szerint a viharos időjárás országszerte sok munkát adott a tűzoltóknak. Legtöbb esetben az ország északkeleti és középső részén a letört faágak és kidőlt fák miatt volt szükség a munkájukra. Hat esetben épületek tetőszerkezetét vagy kéményét rongálta meg a viharos szél, továbbá Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben néhány helyen nagyobb mennyiségű csapadékvíz öntött el garázsokat, pincéket.

Vasárnapra már csak az északi területeken fordulhat elő néhol zápor, északnyugaton kis eséllyel zivatar. A délnyugati, nyugati szelet élénk, északkeleten erős lökések kísérhetik, így a vasárnap kissé felhős és szeles lesz.