A történelem legnagyobb Békemenete várható ma, viharos időben

A szervezők szerint minden idők legnagyobb Békemenetére számíthatunk ma, amely a "Magyarország maradjon a béke szigete!" mottó jegyében kerül megrendezésre, bár az időjárás előrejelzések szerint viharos idő várható a rendezvény idejére.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szóvivője, ifj. Lomnici Zoltán a Kossuth rádióban elmondta, hogy olyan nagy tömegre készülnek, "amelynek a hangja elhallatszik Brüsszelig". A szervezők szerint még sosem kaptak ennyi visszajelzést a fővárosból, vidékről és a külhoni magyarság részéről.

A Békemenet résztvevői a Lánchíd pesti oldaláról indulnak és a Margitszigeti Alsó-Nagyréten érnek véget, ahol délután 3 órakor Orbán Viktor miniszterelnök fog beszédet mondani. A szóvivő kiemelte, hogy az esemény új útvonalon és új helyszínen kerül megrendezésre, valamint a "béke szigete" szimbóluma alatt zajlik.

A CÖF alapítója és a CÖKA elnöke, Csizmadia László szerint a Békemenet üzenete Európa "háborús pszichózisban égő" vezetőinek szól, hogy "eddig, és ne tovább!". Orbán Viktor a Kossuth rádióban hangsúlyozta, hogy a Békemenet célja világossá tenni, hogy most már tényleg a háború és a béke között egyensúlyozunk, és a magyarokban erős a békevágy, "mi nem hisszük azt, hogy Európa kibírna még egy háborút".

Az európai parlamenti választások előtt egy héttel a Békemenet emlékeztet arra, hogy az Európai Unió alapító atyáinak volt igazuk, akik szerint Európa nem bír ki még egy háborút. Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán arra buzdított, hogy "mutassuk meg az erőnket először szombaton, Európa legnagyobb Békemenetén, aztán június 9-én, a választáson".

A rendezvény miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapesten, és változások lesznek a közösségi közlekedésben is. Az Időkép és a Hungaromet meteorológusai szerint azonban a Békemenet idejére országszerte hirtelen lehűlést, erős zivatarokat, viharos szelet, de még jégesőt is jeleznek szombatra.