Lakástakarék: Újra népszerű a magyarok körében

Az Erste Lakástakarék és az OTP Lakástakarék Zrt. adatai szerint jelentős növekedést mutat a lakástakarék-piac, ahol a magyar ügyfelek egyre inkább részesítik előnyben ezt a megtakarítási formát.

Az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek szerint az Erste Lakástakarék értékesítési eredményei a régi, állami támogatásos időszakot idézik, miután tavaly májusban bevezették az akár 30 százalékos kamatbónuszt kínáló előtakarékossági rendszert. Az új szerződések száma azóta elérte a 20 ezret, összértékük pedig mintegy 200 milliárd forintot tesz ki.

Az Erste Lakástakarék 2023 májusában indította újra a termékek értékesítését, és az eltelt egy év alatt az ügyfelek szerződéses összegben majdnem annyi új szerződést kötöttek, mint az állami támogatás megszüntetése előtti utolsó teljes évben, 2017-ben.

A pénzintézet piaci részesedése jelentősen megnőtt az értékesítés újraindulása óta, az ügyfélszám és a szerződéses összeg is emelkedett, utóbbi mintegy 100 milliárd forinttal nőtt egy év alatt. Az átlagos szerződési összeg 10,2 millió forintra emelkedett a korábbi 3,9 millióról, ami a megtakarítási idő növekedésével magyarázható. A szerződések 75 százalékát már négy évnél hosszabb időre kötik, míg ez az arány 2019 előtt 65 százalék volt.

Az ügyfelek jellemzőiben is bekövetkezett változások figyelhetők meg: a fiatalabb, 21-35 év közötti korosztály, a nők, valamint az Észak-Magyarországon és az alföldi térségben lakók aránya nőtt, míg a budapesti szerződőké csökkent.

Az Erste Lakástakarék ügyfelei jelenleg két konstrukció közül választhatnak, egy 4 és egy 8 éves futamidejű forma közül, és dönthetnek a havi befizetés összegéről, amely 10 ezer és 50 ezer forint között mozog.

Az OTP Lakástakarék Zrt. tavaly márciusban indította el a Lakástakarék Prémiumot, amely októbertől már online is igényelhető. A konstrukció előnye, hogy a megtakarítás bármilyen lakáscélra felhasználható, és a magánszemélyek mellett a társasházak számára is kiszámítható megoldást kínál. A legfrissebb adatok szerint a megkötött szerződések értéke 2024. márciusában elérte a 100 milliárd forintot.

Az online értékesítés bevezetése óta több mint 2600 LTP Prémium értékesítés történt, 10,37 milliárd forint szerződéses összegben. 2024 első negyedévében több mint 6000 új LTP Prémium szerződést értékesítettek, 24,63 milliárd forint szerződéses összegben.

A leggyakrabban választott szerződési forma a 20 ezer forint havi betét mellett 8 év időtartamra kötött szerződés, amely a szerződések 71 százalékát teszi ki, míg a 4 éves időtartamra kötött szerződések a 29 százalékát. Az LTP megtakarításokat jellemzően felújításra és lakásvásárlásra használják fel az ügyfelek.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.