MÁV: Kötelező helyjegyváltás a balatoni vonatokon

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint a kiemelt balatoni vonatokon, így az InterCity és expresszvonatokon is kötelező helyjegyet váltani, még az országbérlet mellé is. A Balaton partján már összesen 37 új és felújított jegykiadó automata áll az utasok rendelkezésére, ahol a Balaton 24, az ország- és vármegye-bérletek, valamint napijegyek is megvásárolhatók.

Siófokon és Balatonfüreden a felújított automaták mellett további két új típusú jegykiadó automata is szolgálja az utasokat. Azokon az állomásokon, ahol pénztár vagy automata üzemel, csak érvényes menetjeggyel lehet a vonatokra felszállni; a vonaton történő jegyvásárlás csak pótdíj ellenében lehetséges. A hétvégi utazások esetében ajánlott a helyjegyet elővételben, több nappal az utazás előtt megvásárolni.

Országszerte több mint 400 automata áll az utazók rendelkezésére. A Balatonhoz telepített automatákból 2022-ben 447 ezer, 2023-ban pedig már 626 ezer jegyet vásároltak, ami jelentős, 40 százalékos növekedést mutat egy év alatt.

A MÁV-START május 13-tól június 21-ig az előszezoni menetrend szerint sűrűbben indítja a vonatokat a Balatonhoz, elősegítve ezzel a tó térségének turisztikai fejlődését. Június 22-től, a főszezoni menetrend élesítésével további vonatokat állítanak forgalomba, így a keleti országrészből – Miskolc, Debrecen, Békéscsaba, Szeged és Szolnok térségéből – is közvetlen járatokkal lesz elérhető a Balaton.

Az északi parton a következő állomásokon és megállóhelyeken találhatók jegykiadó automaták: Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonarács, Balatonfüred, Révfülöp, Badacsonytomaj, Badacsony, Tapolca. A nyugati partszakaszon Keszthelyen, míg a déli parton Lepsény, Balatonaliga, Balatonvilágos, Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső, Balatonszéplak alsó, Zamárdi felső, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyódliget, Fonyód, Balatonyfenyves és Balatonszentgyörgy állomásokon és megállóhelyeken érhetők el.