A kirúgott zuglói főépítész munkaügyi pere

Dienes János, aki korábban Zugló főépítésze volt, munkaügyi pert indított miután 2023 végén megszűnt a munkaviszonya. Állítása szerint az eltávolítása mögött az áll, hogy bírálta a Bosnyák téren tervezett gigaberuházást, az önkormányzat azonban ezt cáfolja, és hibákra hivatkozik.

Dienes János tavaly novemberben veszítette el állását Zugló főépítészeként, amiért – saját állítása szerint – élesen kritizálta a Bosnyák téren készülő gigaberuházást. Az önkormányzat szerint azonban a kirúgás oka, hogy Dienes hibázott, és emiatt akarták lefokozni.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki tárgyalásán Tiba Zsolt, Zugló jegyzője tanúként elmondta, hogy a hatósági ügyintézői pozícióba való áthelyezésre azért került sor, mert a közszférában nehéz munkatársakat találni, és a hatósági ügyintézőknél folyamatos a hiány.

Dienes a Bosnyák téri beruházás kapcsán Horváth Csaba polgármesterrel került konfliktusba, aki 2019-es megválasztása után kezdett elromlani a kapcsolatuk. A beruházás kiemelt jelentőségű, és a kormány külön rendeletekkel mentesítette a helyi szabályozás alól.

A volt főépítész szerint a beruházás környezetének alakításában még volt hatásköre, és egy településrendezési szerződés elfogadásával lehetett volna előkészíteni egy későbbi megállapodást a Bayer Construct és Zugló között. Azonban a szerződés nem jött létre, és Dienes munkaviszonya is megszűnt.

Az önkormányzat szerint Dienes hibákat követett el, például téves szakvéleményt adott, késve küldött el egy levelet, és felesleges beszerzést kezdeményezett. Tiba Zsolt jegyző a bíróságon azt állította, hogy emiatt feljelentést is tett, de nem árulta el, hogy ki ellen.

Dienes ügyvédje szerint a főépítészt nem lehetett volna egyoldalúan hatósági ügyintézővé lefokozni, mivel nincs szakmai tapasztalata vagy végzettsége a környezetvédelmi területen. A bíróságon felmerült, hogy a volt főépítésznek nem adtak konkrét munkaköri leírást, és nem indítottak ellene fegyelmi eljárást sem.

A per tovább folytatódik, és Dienes ügyvédje szeretné, ha Horváth Csaba polgármestert és Hadházy Ákost, Zugló országgyűlési képviselőjét is beidéznék tanúként, bár az önkormányzat ügyvédje szerint Hadházynak nincs konkrét tudása az ügyben.