Karikó Katalin professzori kinevezése a Szegedi Tudományegyetemen

Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszoraként kapott professzori kinevezést, melyet Sulyok Tamás köztársasági elnök hagyott jóvá az SZTE Szenátusának egyhangú kezdeményezésére, a Kulturális és Innovációs Miniszter felterjesztésére.

Karikó Katalin 2021 óta tölti be a kutatóprofesszori pozíciót az SZTE-n, és mostantól az intézmény Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként folytatja tudományos munkáját. Korábban huszonnégy évig a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozott, társalapítója volt az RNARx cégnek, és a BioNTech vállalatnál töltött be alelnöki pozíciót kilenc éven át. Doktori fokozatát 1982-ben szerezte meg a Szegedi Tudományegyetemen biokémia szakon.

A kutatói pályafutása során Karikó Katalin az RNS-alapú mechanizmusok kutatására összpontosított, célja az in vitro módosított mRNS fejlesztése és terápiás alkalmazása volt. Munkája során vizsgálta az RNS okozta immunaktivációt, és felfedezte, hogy a nukleozid-módosítások csökkentik az RNS által kiváltott immunválaszt, ami új lehetőségeket nyitott meg az mRNS terápiás alkalmazásában. Ezen kutatások eredményeként született meg az a szabadalom, amelyet Drew Weissmannal közösen jegyeznek, és amelyet a SARS-CoV-2 elleni mRNS-vakcinák fejlesztésében használtak fel.

Karikó Katalin tudományos és társadalmi elismeréseket is magáénak tudhat, több mint száz kitüntetést kapott, és megosztva Weissmannal, 2023-ban elnyerte a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat is. Tizennyolc egyetem díszdoktorává választotta, és tíz akadémia, köztük a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) is tagjai közé fogadta.

: (MTI) : (MTI)