A Balatonnál indult a strandszezon: fontos tudnivalók és tragikus statisztikák

A nyári szezon hivatalos kezdetével egyre többen keresik fel a Balaton partjait, ám sajnálatos módon idén már két ember életét vesztette a tóban. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság adatai szerint az elmúlt öt évben több tragédia is történt, ezért kiemelten fontos a vízbiztonság és a megelőzés.

A Balatonon a bátrabbak már megmártózhattak, de a valódi nyár csak most kezdődik. Mindannyian szeretnénk, ha az idei szezon tragédiák nélkül telne, de sajnos az elmúlt öt évben ez nem volt jellemző. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság adatai szerint 2019-ben 10, 2020-ban 8, 2021-ben 16, 2022-ben 11, 2023-ban pedig 13 vízbefulladás történt a Balatonban. A nyári hónapokban (június, július, augusztus) 2019-ben 7, 2020-ban 7, 2021-ben 16, 2022-ben 11, 2023-ban 9 esetet regisztráltak. Idén már két haláleset történt, de egyik sem kapcsolódott szabálysértéshez. Az egyik eset öngyilkosság volt, a másik pedig időskori rosszullét következtében történt fulladás volt.

Az elmúlt öt év adatai alapján a halálesetek egyike sem köthető víziközlekedési balesethez. A tragédiák többnyire alapbetegségekből eredő rosszullét vagy eszméletvesztés következtében következtek be. Az esetek közel felében időskori megbetegedésekhez kapcsolódó kockázatok álltak a háttérben. Az extrém meleg, a nyílt vízfelületeken történő tartós kint tartózkodás, az egyedül fürdők esetében jelenthet nagy veszélyt. Az emberi felelőtlenség, mint a túlzott alkoholfogyasztás vagy túlevés, szintén kockázati tényező lehet. Az úszni tudás és a vízbiztonsági képességek hiánya továbbra is komoly veszélyforrás.

A rendőrség hangsúlyozza, hogy az elmúlt öt évben a Balatonon történt vízbefulladások nem kapcsolódtak jogsértéshez.

A vízbiztonság érdekében a következőkre érdemes odafigyelni: ismerjük meg a nyaralási helyszín vízjellemzőit, csak megfelelő úszástudással használjunk fürdőeszközöket, és mindig viseljünk mentőmellényt, ha nem vagyunk biztosak az úszásban. A viharjelzések ismerete és betartása, valamint az időjárás változásainak figyelemmel kísérése szintén létfontosságú. Ha baj történik, azonnal hívjuk a 112-es vagy a 1817-es vízi segélyhívót.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a vízimentő egyesületek folyamatosan őrködnek a vízfelületen. Az elmúlt évben 168 mentési kivonulás során 336 embert mentettek ki, és senki sem vesztette életét a mentés sikertelensége miatt. Idén már 24 mentési kivonulás során 41 fő életét mentették meg.

A Balaton vize jelenleg még nem túl meleg, de hamarosan elérheti a kellemes fürdőzési hőfokot. Az Időkép adatai szerint a hőmérsékletek a következők:

  • Balatonfenyves: 21,3 °C
  • Balatonkenese: 20,6 °C
  • Balatonlelle: 22,1 °C
  • Gyenesdiás: 22,9 °C
  • Siófok: 21,6 °C
  • Tihany: 21,3 °C.