Jégesővel, zivatarral és durva széllökésekkel érkezik a hétvége

Bár néhány órányi felhőtlen napsütésben is részünk lehet szombaton, az ország több pontján is számítani kell heves záporokra, zivatarokra, sőt, lesz, ahol 2-3 centiméternél nagyobb jég és óránként 90 kilométeres széllökés is társul majd a viharhoz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 30 fok között alakul majd.

Szombaton több helyen alakulhat ki zápor, zivatar, és bár többórás napsütéssel számolhatunk, a délelőtti óráktól egyre nagyobb számban – döntően az ország északkeleti felében – várható csapadék is. A Hungaromet helyenként heves zivatarokra figyelmeztet az ország északkeleti harmadában, ahol akár 2-3 cm feletti jégátmérő és 90 kilométer per óra feletti széllökés is kísérheti a viharos időjárást.

A délnyugati, déli tájakon élőknek kevésbé kell tartaniuk a csapadéktól, ott kisebb számban valószínű csapadékgócok kialakulása. A délnyugati szél azonban zivataroktól függetlenül is megerősödhet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északnyugati felén 20 és 25, délkeleti felén 26 és 30 fok között alakul.

Kiadták a figyelmeztetést is

A Hungaromet citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki több vármegyére, köztük Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Másodfokú (narancs) riasztást adtak ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék egyes járásaira, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád vármegyék területére is, ahol a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani. Azonban a HungaroMet Zrt. szombaton késő délután visszavonta a hevesebb zivatarok veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat.

Azokon a területeken, ahol hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani és a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is, ott narancsárga másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben. Szombat éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szombaton a hideg- és melegfrontra érzékenyek szervezetét is megterheli az időjárás, fejfájást, koncentrációs-zavart, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak. A közlekedésben résztvevőknek fokozott óvatosság szükséges, mivel a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Az előrejelzés szerint szombat délután délnyugat felől újabb hullámban érkezhetnek záporok, zivatarok, illetve újabbak alakulhatnak ki. A zivatarokat általában erős, viharos - óránkénti 50-80 kilométeres - széllökés, felhőszakadás és kis eséllyel jégeső kísérheti. Nagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán és északnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, amelyek északkeleti, keleti irányba haladnak. Az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében helyenként heves zivatarok is előfordulhatnak óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökéssel és két centiméternél nagyobb jéggel. A késő délutáni órákra várhatóan északkeleten csökken a zivatarok száma, az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és az Északi-középhegység nyugati részein viszont északnyugat felől egyre többfelé lehet számítani rájuk. Az esti, késő esti órákban fokozatosan mindenütt lecseng a zivatartevékenység az országban.