Gyarmati Andrea szerint az adminisztráció akadályozza az orvosi munkát

Gyarmati Andrea gyermekorvos a mindennapi munkáját nehezítő adminisztratív terhekről számolt be, hangsúlyozva, hogy a felesleges papírmunka elvonja az orvosok figyelmét a betegekről.

Gyarmati Andrea szerint az egészségügyi dolgozók számára a munka során megélt "flow élmény", vagyis a gördülékeny haladás és a segítségnyújtás öröme, egyre nehezebben érhető el az egyre súlyosbodó körülmények között. Az orvosok és a betegek egyaránt szenvednek az egészségügyi rendszer jelenlegi állapotától, amely már nem pusztán a jószándékon múlik. Gyarmati hangsúlyozza, hogy a változásoknak az adminisztráció területén kellene kezdődniük, mivel a csökkentett papírmunka több időt hagyna a betegekre, és mérsékelné a feszültséget.

A gyermekorvos két konkrét példát is hoz az adminisztratív terhek közül. Az egyik a duplikált adatrögzítés, ahol a számítógépes rendszer mellett kézzel is vezetni kell a napi névsort, holott a betegforgalom statisztikája két kattintással elérhető lenne. A másik példa a személyi állományról szóló havi jelentések és a nyolc napon belüli változások jelentési kötelezettsége, amelyek indokolatlannak tűnnek az orvos számára.

Gyarmati szerint az idő, amit az adminisztrációra kell fordítani, a betegekkel töltött hasznos idő rovására megy. Az orvosoknak érthetően kellene kommunikálniuk a betegekkel és szülőkkel, de ez idő nélkül lehetetlen. Egy ismert szakember példáján keresztül Gyarmati bemutatja, hogy a túlterheltség milyen hatással van az orvosi figyelemre és empátiára.

Gyarmati Andrea saját rendelőjében is tapasztalja a zavaró tényezőket, mint a telefonhívások és a be nem jelentkezett betegek érkezése, amelyek megnehezítik a koncentrációt a jelen lévő betegre. Elhatározta, hogy a vizsgálatok alatt nem fogad telefonhívásokat, és az asszisztensnője rögzíti a hívásokat, hogy ő teljes mértékben a betegre tudjon koncentrálni. Gyarmati arra kéri a kollégáit és a szülőket, hogy teremtsenek rendet a káoszban, és a nem sürgős esetekben ne azonnali megoldást várjanak.