Gumikesztyűs ámokfutó: Gábor vallomása

Tíz évvel ezelőtt csak mint gumikesztyűs ámokfutó volt ismert az a sofőr, aki most elárulta, hogy hét perc 10 másodperc alatt tette meg a Siófok és Fehérvár közötti 48 kilométeres távot. A videón, amelyet 2010. július 28-án töltöttek fel először az internetre, egy Peugeot 607-es száguld, a mutató 210 és 230 km/h között ingadozik. A rendőrség azonosította a felvételen szereplőket, és a gépjármű tulajdonosát is kihallgatták egy korábbi feljelentés nyomán.

Gábor, az ámokfutó, elismerte tetteit, amelyek mára már elévültek. Elmondása szerint 2003 és 2008 között rendszeresen részt vett illegális utcai versenyeken. Az M7-esen történt ámokfutás után azonban felhagyott a száguldozással, miután rendőrségi ügy lett belőle.

A férfi, aki mára nyugodt családapa, a Peugeot márkánál maradt, kezdetben egy kis dízel Peugeot 206-os modellel kezdte a versenyzést. A találkozók helyszíneiről SMS-ben vagy telefonon értesült, és a tuning-kiállításokon ismerkedett meg a szervezőkkel.

A versenyek helyszínei között szerepelt a budapesti Pólus center parkolója, az M3-as autópálya kivezető szakasza, és a fóti Cora áruház parkolója is. A versenyzők a Váci úton, a Nyugati pályaudvartól kifelé mérték össze gyorsaságukat. Gábor szerint a Halálos iramban filmek hatására mindenki a dicsőségért és az autók iránti szenvedélyért versenyzett, néha pedig a pénzért is – egy-egy futam akár 20-30 ezer forintos fogadásokért is zajlott.

Gábor szerencséjének tulajdonítja, hogy sosem okozott balesetet, bár voltak veszélyes helyzetek. Ma már úgy véli, aki 200 km/h felett hajt a közutakon, annak nincs pardon, és a gyorshajtókat nem szabad megbocsátani.