Derült égből villámcsapásként érkeznek a trónkövetelők, csak győzzék velük tartani a lépést

Vannak olyan fiatalok, akik már világklasszisként – esetleg Bajnokok Ligája-győzelemmel – érkeznek a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságra, de afelől kétségünk ne legyen, hogy a hamarosan rajtoló kontinenstornán több olyan játékos lesz, aki nemzetközi szinten először fog maradandót alkotni.

Minden világeseményen, legyen szó Európa-bajnokságról vagy világbajnokságról, klasszisok számára jelenthet mérföldkövet a karrierjükben. Akár úgy, hogy utána visszavonulnak, akár úgy, hogy lemondják a nemzeti csapatban való szereplést. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan meg új sztárok születnek, váratlan, előzetesen némileg lesajnált csapatok szereznek meglepetést, és bizony olyan labdarúgók neveit ismeri meg a futballvilág, akik korábban nem tartoztak a szűk elithez. Ez a sportág elengedhetetlen velejárója, hovatovább egyik szépsége, bája: mindig jönnek az új kedvencek.

Az előzetesen tapasztaltak alapján a hamarosan kezdődő németországi kontinenstornán is biztosan lesznek olyan játékosok, akik a szemeink előtt robbannak be, és pályafutásuk során először alkotnak maradandót – nemzetközi szinten.

Jude Bellingham – akármennyire hihetetlen – még mindig csak 20 éves, több éve a világ legjobb játékosai között tartjuk számon. Az idei szezonban meghatározó szerepet játszott klubcsapata, a Real Madrid bajnoki címében, valamint abban, hogy szombaton Bajnokok Ligája-döntőt játszhat – szempontjából stílusosan hazai pályán. Az angol válogatott klasszisa viszont még világeseményen – már csak korából adódóan is – komolyabb eredményt nem ért el, még annak ellenére sem, hogy a 2021-es kontinenstornán tagja volt a nemzeti együttesnek.

A címvédő olasz válogatott keretében is akadnak olyan fiatal futballisták, akik a (közel)jövő sztárjai lehetnek. Giorgio Scalvini, aki a nemzeti csapatban is letette már névjegyét, posztján a legizgalmasabb játékosként tartják számon. Scalvini piaci értékét már most közel 50 millió euróra taksálják, az Atalanta nevelése végigjárta a ranglétrát a korosztályos nemzeti csapatokban, majd 2022 júniusában debütált a felnőtt válogatottban, azóta pedig nyolc alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

A 2016-ban Európa-bajnok portugál válogatott már az utóbbi években is megannyi világklasszis játékost adott a nemzetközi elitnek. António Silva, a portugál élvonalbeli Benfica fiatal védője még csak kiegészítő játékos volt Fernando Santos válogatottjában, de fejlődése rohamos volt az utóbbi hónapokban, ennek köszönhetően pedig Európa egyik legfényesebb csillagaként érkezik Németországba.

Florian Wirtz, aki legsűrűbben a Real Madriddal boronáltak össze sajtóértesülések, a német futball jelene és egyben jövője a szempontjából hazai Európa-bajnokságon maradandót alkothat. A veretlenül német bajnok Bayer Leverkusen kulcsjátékosa, Wirtz meghatározó szerepet játszott abban, hogy a „gyógyszergyáriak” elképesztő fölénnyel nyerték meg a klub történetének első „salátástálját”.

Benjamin Sesko, a szlovén válogatott sztárjátékosa, aki a Red Bull Salzburg fiókcsapatában, a Lieferingben pallérozódott, aztán az osztrák sztárcsapatban tette le névjegyét, majd Lipcsébe került, ahol meghatározó játékossá vált. A magyar válogatott csapatkapitánya „egy lépéssel már előrébb jár”, mint Sesko – mivel a Liverpoolban futballozik –, de közel sem lehetetlen, hogy a szlovén támadó is hamarosan újabb szintet léphet.

Azt, hogy a felsoroltak közül mely labdarúgó szolgáltatja a legnagyobb szenzációt, nem tudni, de akár az a forgatókönyv is előfordulhat, hogy a spanyolokkal a 17 éves Lamine Yamal, vagy az első alkalommal angol válogatott kerettag Kobbie Mainoo lesz a június 14-én rajtoló Európa-bajnokság legüdébb tehetsége, fiatal sztárja. Aki reménységként érkezett, de sztárként távozott.