Egy letehetetlen örömbor: Asolo Prosecco Brut Superiore

A prosecco egy minőségi száraz pezsgőféle, amely egy faluról kapta a nevét és óriási üzletet jelent, hiszen a világ pezsgő iránti igénye folyamatosan nő.

A prosecco jellemzően tankpezsgő, vagyis nem palackban érik, hanem nagy fémtartályokban, amelyek tulajdonképpen függőleges fémhordók. Magyarországon is sokan készítenek pezsgőt, ami általában előnyös a fogyasztók számára, mivel a pezsgő frissítő, alacsony alkoholtartalmú és jól kiegészíti az étkezéseket. A proseccók általában nem mély, érlelt, komplex italok, hanem a mindennapokat teszik szebbé.

Az Asolo Prosecco Brut Superiore könnyed, olvadékony, üde és magától értetődően fogyasztható, halvány édes érzettel párosul, így valóban letehetetlen örömbor. A 'brut', vagyis brüt jelzés azt jelenti, hogy maximum 15 gramm/liter cukrot tartalmazhat.

A prosecco kizárólag Olaszország Észak-Keleti részéről származhat, ahol a Conegliano Valdobbiadene (Treviso provincia) és Asolo (szintén Treviso provincia) területein készült proseccók DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) minősítést kapnak, ami az ellenőrzött és garantált eredetmegjelölést jelenti.

Az Asolo nevű helyszín Venetóban található, a prosecco szülőhazájában. Ez a cukker kisváros számos agriturismo otthona, amelyek a falusi turizmus országos hálózatát alkotják. Ezek többnyire átalakított ősi parasztházak vagy középkori nemesi kúriák, modern konyhával és kötelező vízforgatásos medencével, amelyek a dimbes-dombos tájakon helyezkednek el. Hasonló helyeket találhatunk Magyarországon is, de ilyen virágzó hálózat leginkább Itáliában létezik.

A cikk szerzője arra buzdít, hogy látogassunk el Asoloba és élvezzük a prosecco ízvilágát.

ASOLO PROSECCO SUPERIORE EXTRA BRUT, 6190 ft, 94 pt