Európai politikai pártok magánadományozóktól kapott támogatásai

Európa-szerte jelentős összegek áramlanak a politikai pártokhoz, főként magánszemélyek támogatásaiból, amelyek közül jelentős rész a szélsőséges és populista pártokat illeti meg. Egy nemzetközi kutatás során, amelyet 27 európai szerkesztőség és a Follow the Money szervezet végezett, kiderült, hogy az Európai Unió 25 országában több mint 200 politikai párt pénzügyi beszámolóját vizsgálva 2019 és 2022 között mintegy 664 millió euró magánadományt kaptak a pártok, ebből 150 millió euró a jobbos vagy balos populista pártokhoz került.

A legtöbb támogatást, körülbelül 97 millió eurót, a szélsőjobboldali pártok gyűjtötték be. A jelentés szerint aggodalomra ad okot, hogy a politikai pártok többsége nem nyújt tájékoztatást a támogatóik kilétéről, ami átláthatósági problémákat és a korrupció kockázatát növeli.

Az adatok szerint a pártok bevételei jelentősen nőttek a magánadományokból. Franciaországban például a láthatatlan adományozóktól érkező támogatások aránya 2019-ben 13 százalékról 2022-re 38 százalékra nőtt. Lettországban, ahol az átláthatóság mintapéldája, a szélsőséges és populista pártok támogatottsága még ennél is nagyobb mértékben, 9 százalékról 36 százalékra emelkedett.

Szlovéniában, Lengyelországban, Portugáliában és Görögországban a szélsőjobboldali, szélsőbaloldali és populista pártok a magánadományok több mint felét kapják. Olaszországban a négy nagy párt - Giorgia Meloni olasz testvérei, Matteo Salvini Ligája, a Forza Italia és az Öt Csillag Mozgalom - 55 százalékát gyűjtik be a nehezen követhető magánadományokból. Görögországban és Portugáliában a szélsőbaloldali pártok részesülnek a legtöbb magánadományból.

Spanyolországban, Portugáliában és Magyarországon a pártok bevételének nagy része közpénzekből származik. Magyarországon a pártok kötelesek közzétenni a költségvetési adataikat és az ötszázezer forint feletti adományok adományozóinak nevét, ami a transzparencia irányába mutat, de a Direkt36 szerint ez még nem garantálja a teljes átláthatóságot.

A magyarországi helyzetet bonyolítja, hogy a politikai kampányokban a pártoktól független, de velük együttműködő vagy őket támogató szereplők is részt vesznek, például a Fidesz érdekeit szolgáló kampányokat végző civil szervezetek vagy kormánnyal szimpatizáló közösségi médiás szereplők. Az ellenzéki oldalon is megjelentek olyan szereplők, amelyek politikai célokat szolgálva működnek.