Kötelező lesz az elektronikus aláírás az ingatlanügyekben

Októbertől az ingatlan tulajdonjogának átruházásakor kötelezővé válik az elektronikus aláírás használata, de a lakosság nagy része még nincs felkészülve erre a változásra. Az ügyvédek sem gyakorolhatják az eljárás informatikai részét, mivel tesztfelület hiányában nem áll rendelkezésre a szükséges gyakorlati képzés.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 2021. évi C. törvény értelmében a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedélyt elektronikus űrlapon kell létrehozni, és minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírással, vagy AVDH szolgáltatással kell hitelesíteni. Ez azt jelenti, hogy minden ingatlanvásárlás és -eladás során kötelező lesz az elektronikus aláírás használata, ami problémát jelenthet azok számára, akik nem rendelkeznek e-aláírással és ügyfélkapu-hozzáféréssel.

A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnöke, Havasi Dezső szerint a lakosság tájékoztatása elsősorban állami feladat, mivel a fejlesztési program finanszírozása tartalmazza a tájékoztatási költségeket. Az ügyvédek is érdekeltek abban, hogy a leendő ügyfelek tisztában legyenek az elektronikus aláírási módokkal, amelyek birtokában rendelkezhetnek ingatlanaikról. Az okostelefonokra letölthető digitális aláíró program (DÁP) előregisztrációja már megkezdődött a kormányhivatalokban. A MÜK tervezi egy könnyen érthető tájékoztató kiadvány megszerkesztését is, amelyet elektronikus formában közzétesznek honlapjukon és Facebook oldalukon.

Április közepe óta az ügyvédek hozzáférhetnek az E-Ing eljárás elméleti vizsgaanyagához a MÜK oktatási felületén, és hamarosan közzéteszik az elméleti vizsgakérdéseket is. Az online vizsgáztatás lehetősége június közepén kezdődik. Az ügyvédeknek gyakorlati vizsgát nem kell tenniük az eljárásra való jogosultság megszerzéséhez, de az éles indulás kihívást jelent majd minden résztvevő számára.

A jogszabály hatálybalépését többször módosították, jelenleg 2024. október 1-jére van tervezve, és úgy tűnik, ez már nem fog változni. A képzés két részből áll, egy kétszer két órás elméleti képzésből és egy vizsgából, ahol a 20 tesztkérdésből 16-ra kell sikeres választ adni. A sikeres vizsgázóknak kiegészítő biztosítást kell kötniük a kötelező felelősségbiztosítás mellett.