Jó biznisz az autópályadíj, rekordbevételt hozott

Jelentősen emelkedett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) bevétele tavaly, több mint 15 százalékkal nőtt 2023-ban, elérve a 445,1 milliárd forintot a 2022-es 386,6 milliárd forinthoz képest.

A bevételnövekedés legnagyobb részét a teherautók által fizetett, megtett úttal arányos díjak, az e-útdíj-bevétel jelentette, amely 306,6 milliárd forintot tett ki, 8,7 százalékkal többet az előző évinél. Emellett jelentős bevételi növekedést hozott az e-matrica, amelynek bevétele több mint 100 milliárd forintot ért el, 31,4 százalékkal magasabb a 2022-esnél. Az e-matricák árának emelkedése mögött az áll, hogy az állam jelentősen, 40-70 százalékkal megemelte azoknak az e-matricáknak az árát, amelyeket főként külföldiek vásárolnak, míg az éves és megyei matricák árai csupán 5-5 százalékkal nőttek.

A NÚSZ bevételei között szerepelnek még a pótdíjakból származó bevételek is, amelyek 10,5 milliárd forintot tettek ki, 22,7 százalékos növekedést mutatva az előző évhez képest. A növekedést a társaság a díjtételek emelkedésével és a növekvő esetszámmal magyarázza.

A cég dolgozói létszáma nem nőtt jelentősen, 639-ről 641-re emelkedett, miközben a bérköltség 13,5 százalékkal nőtt. A dolgozók további juttatásokban is részesültek, többek között SZÉP-kártyás juttatásban és külön döntés alapján további összegben.

A NÚSZ üzemi eredménye közel 1,5 milliárd forint lett, míg az adózott eredménye gyakorlatilag nullszaldónak felel meg, 216 ezer forintot tükrözve.

2024-ben sok dolog változott az autópályákon

2024-ben több változás is életbe lépett az autópályadíj-beszedés terén. Bevezetésre került az egynapos matrica, amely 5150 forintos áron kapható, és főként a külföldieknek és átutazóknak szól. A buszok átkerültek az e-útdíj rendszerbe, így többet fizetnek majd, mint korábban. Újdonság a környezeti terhelést kompenzáló díjtétel, a külsőköltség-díj is, amely a NÚSZ becslése szerint 186 milliárd forinttal növelheti meg a bevételt.

A 2024. évi költségvetési elvárások szerint a díjbevétel nettó 549 milliárd forintot kell, hogy elérjen, ami jelentős emelkedés a 2023-as adatokhoz képest. A NÚSZ ennél magasabb, nettó 608 milliárd forintos pénzforgalmi szemléletű útdíjbevétellel számol, amely 59 milliárd forinttal haladja meg a költségvetési elvárásokat.