Árhullám várható a Dunán és több más folyón

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint jelentős csapadék hullott a Duna vízgyűjtő területén, és az elkövetkező napokban árhullámok vonulnak majd le a Dunán, valamint a Rábán, a Dráván és a Tarnán is.

Pénteken a Duna vízgyűjtő területén az előrejelzettnél több csapadék esett, ami árhullámokat eredményezhet a következő napokban. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a helyzetet, és 48 órán belül döntés születhet arról, hogy szükség lesz-e a vízügyes kollégák átcsoportosítására a Tiszáról a Dunához.

A Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt három napban 70-80 mm csapadék hullott, és a következő három napra további jelentős, 46-60 mm csapadék várható. Az Inn, a Traun és az Enns vízgyűjtőin is rendkívül sok eső esett, ami tovább növeli az árvíz kockázatát.

A német, osztrák és szlovák dunai előrejelzések még jelentős bizonytalanságot mutatnak a tetőzés időpontját és mértékét illetően. A Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson a jövő hét második felében másodfok felett, akár III. fokot megközelítő tetőzés várható, míg Budapesten a jövő hét végén, az európai parlamenti és önkormányzati választás idején valószínűleg I. fok alatti, de azt megközelítő vízállás prognosztizálható.

A Vízügy vezetése már megkezdte a szervezési munkákat egy esetleges átvezénylésre, és amennyiben a szombati előrejelzés megerősítést nyer, a jövő hét elején megkezdődhet az Országos Műszaki Irányító Törzs munkája. Több kisebb folyón is jelentős vízszintemelkedés várható, de a jelentős helyi csapadékok miatti bizonytalanságok miatt a helyzet gyorsan változhat. A vízügyes szakemberek, ahol szükséges, már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el.