Ha jön az összeomlás, jön Trump is

Kevés dolog jelzi jobban előre az amerikai elnökválasztás eredményét, mint a tőzsde teljesítménye. Ez alapján most még Joe Biden áll nyerésre az amerikai elnökválasztáson, azonban egy piaci lejtmenet Trump győzelmét alapozná meg.

Az amerikai elnökválasztás kimenetele jelentős hatást gyakorol az ország bel- és külpolitikájára, valamint a gazdaság jövőbeni teljesítményére is. Az előrejelzések keresése érthető módon kiemelt figyelmet kap az elemzők részéről. Az elektronikus előrejelző piacok, ahol a résztvevők különböző jövőbeli eseményekre, így választásokra is fogadnak, népszerű eszközök az előrejelzések terén. Ezek az online platformok a résztvevők tippjei alapján kialakuló árakon keresztül mutatják meg a konszenzust.

A Hulbert Financial Digest vezetője, Mark Hulbert a Marketwatch-on keresztül felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi előrejelzések szerint Biden elnök újraválasztási esélyei 38 és 76 százalék között mozognak, ami túlságosan tág tartomány a döntéshozatalhoz. Hulbert több gazdasági adatot is vizsgált, hogy megállapítsa, melyik jelezheti előre a legjobban az elnökválasztások eredményeit, többek között a reál GDP változásait, a Conference Board fogyasztói bizalmi indexét és a Michigani Egyetem fogyasztói hangulat felmérését.

Az elemzések azt mutatták, hogy a Dow Jones Industrial Average (DJIA) részvényindex teljesítménye és a hivatalban lévő párt győzelmi esélyei között van jelentős összefüggés. Az 1896 óta gyűjtött adatok alapján, ha a DJIA pozitív hozamot mutat a választás évének elejétől a választás napjáig, a hivatalban lévő elnök pártjának esélyei növekednek.

Jelenleg az index 5,6 százalékkal nőtt január eleje óta, ami alapján Biden újraválasztási esélyei 58,8 százalékosak. Ezek az esélyek azonban változhatnak a következő hónapokban, a tőzsde mozgásának függvényében. Ha a piac tovább emelkedik, Biden esélyei is javulnak, míg egy esetleges korrekció csökkentheti azokat. Egy komolyabb piaci zuhanás esetén viszont Trump esélyei javulhatnának drasztikusan.

A részvényárfolyamok előnye a modernebb gazdasági adatokkal szemben, hogy több mint 100 éves időtávon lehet a korrelációt vizsgálni, ami hosszabb távú perspektívát nyújt.