A magyarok kisebbrendűségi érzése az EU-ban

Minden második magyar úgy érzi, hogy lenézik őket az Európai Unióban, és nem érvényesülnek az érdekeik Brüsszelben, derült ki a Závecz Research felméréséből.

A Závecz Research által végzett reprezentatív közvélemény-kutatás eredményei szerint a magyarok többsége úgy véli, hogy a nyugat-európai emberek lenézik őket, és az érdekeik sem érvényesülnek megfelelően az Európai Unió döntéshozatali központjában. A kutatást az RTL megbízásából végezték, és az idén május elején készült felmérés a magyar emberek EU-hoz való viszonyát vizsgálta.

A felmérés szerint az alábbiakban foglaltak jellemzik a magyarok unióhoz való viszonyát:

  • 55 százalékuk úgy érzi, hogy más keleti tagországok lakóival együtt csak másodrendű állampolgárok az Európai Unióban.
  • 53 százalékuk egyetért azzal, hogy a nyugat-európai emberek lenézik a magyarokat.
  • 51 százalékuk úgy érzi, hogy Brüsszelben nem érvényesülnek a magyar érdekek.

A kutatásból az is kiderült, hogy a kormánypártiak zöme, 68-73 százalékuk, a pártnélküliek 43-55 százaléka, valamint az ellenzékiek 37-44 százaléka ért egyet a fenti állításokkal. Ezek az adatok az ország felnőtt lakosságát képviselő ezer fős minta alapján kerültek meghatározásra. A kormánypárti szavazók több mint hetven százaléka, az ellenzékieknek viszont kevesebb mint fele osztja ezt a véleményt.

A részletekből kiderül, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a kisebb településeken élők és az idősebbek körében osztják többen ezt a véleményt. Az ellenzéki pártok szimpatizánsai viszont nem értenek egyet a feltevésekkel, míg a kormánypártok szavazói között ez a nézet dominál.