Jó hírt kapott a magyar gazdaság, megjelent a Moody's minősítése

A Moody's megerősítette Magyarország Baa2 besorolását, ami pozitív jelzés a befektetők számára. A Nemzetgazdasági Minisztérium és Varga Mihály pénzügyminiszter is elégedettségét fejezte ki a hírrel kapcsolatban.

A Moody's jelentése szerint Magyarország gazdasági helyzete stabil, és a hitelminősítő nem tervez közeljövőben változtatást a besoroláson. A jelentés kiemeli, hogy az EU-val fennálló kapcsolat, a késedelmes uniós források, az intézményi keretek és az adóssághelyzet jelentik a legnagyobb kihívásokat. Ugyanakkor a befektetések növekedése és az orosz energiaimport csökkenő kockázata pozitív tendenciát mutatnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a háborús helyzet ellenére is erős a bizalom Magyarország iránt, amit a Moody's és a Standard & Poor's is megerősített. A magyar állampapírok népszerűsége töretlen, és a befektetői bizalmat a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések is alátámasztják. A német autógyártók és az elektromos autóipari cégek, mint a BYD és a CATL, is Magyarországon fektetnek be.

A kormány a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésére törekszik, és a külkereskedelmi mérleg javulását hangsúlyozza. A GDP 2024-ben várhatóan 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni. A gazdaság már az első negyedévben 1,7 százalékkal bővült éves alapon, és a reálbérek emelkedése is hozzájárul a fogyasztás helyreállásához.

A turizmus kiugró teljesítménye, a kiskereskedelmi forgalom növekedése és a hitelezés élénkülése is a gazdasági növekedést segíti. A kormány célja, hogy a munkaerő-tartalék aktivizálásával növelje a foglalkoztatottságot, és 2030-ra elérje az EU fejlettségi átlagának 90 százalékát.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a Moody's jelentése pozitívan értékeli a magyar gazdaság szerkezetét és növekedési kilátásait. A minősítő szerint Magyarország továbbra is jó befektetés, és a kormány intézkedései hozzájárulnak a gazdaság erősödéséhez. Varga Mihály kiemelte, hogy a háború és az uniós versenyképesség hanyatlása ellenére Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott.