Győri női kézilabdacsapat BL-döntőben

A Győri Audi ETO KC drámai mérkőzés után bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a szezonjukat menthetik meg, vagy húsz év után először maradhatnak trófea nélkül.

A Győri Audi ETO KC számára jelentős tétje van a Bajnokok Ligája négyes döntőjének: vagy sikerül helyrehozniuk a szezont, vagy húsz év után először zárhatnak trófea nélkül, mivel a bajnokságot és a kupát is a Ferencváros szerezte meg. Az FTC, amely tavaly először jutott be a final fourba, idén nem vesz részt a küzdelmekben, helyette a Győr, a dán Esbjerg, a francia Metz és a német Bietigheim csapatai harcolnak a végső győzelemért. A Győr, mint ötszörös BL-győztes, 16. alkalommal van jelen az elődöntőben, és ez lesz a kilencedik négyes döntőjük, míg a többi csapat még nem játszott döntőt a sorozatban. A zöld-fehérek a csoportkört 11 győzelemmel zárták, és a negyeddöntőben a címvédő Viperst ejtették ki, miután az első mérkőzésen 30-23-ra győztek idegenben, így a hazai visszavágón a kétgólos vereség is belefért.

A győriek a szezon közben váltottak edzőt, miután elveszítették a kupadöntőt, és Ulrik Kirkely helyére Per Johanssont nevezték ki. Johansson, akinek a szerződését a hétvége eredményétől függetlenül meghosszabbították a következő szezonra, az Esbjerg elleni mérkőzés előtt kiemelte, hogy az ellenfélben Henny Reistad, Nora Mörk és Kristine Breistöl olyan kulcsjátékosok, akik egyéni megmozdulásaikkal dönthetik el a mérkőzéseket. Szerinte a Győr és az Esbjerg első sora egy szinten van, és jelenleg ők lehetnek a világ két legjobb csapata. A Győr és az Esbjerg eddig hatszor találkozott egymással, és minden alkalommal a Győr diadalmaskodott. A győri csapatban több játékos is utoljára lép pályára ezen a hétvégén, köztük Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Silje Solberg, Rinka Duijndam és Yvette Broch, akik a nyáron távoznak a klubtól.

A Győri Audi ETO KC a budapesti négyes döntő első elődöntőjében izgalmas véghajrában 24–23-ra győzött az Esbjerg csapata ellen, ezzel 2022 után ismét bejutott a fináléba, és összesen 10. alkalommal szerepelhet a döntőben. A vasárnapi döntőben a Bietigheim lesz az ellenfele az aranyért, amely a második elődöntőben 36-29-re legyőzte a Metz együttesét, így a 1992-ben ezüstéremmel záró TV Giessen-Lützellinden után ismét német csapat jutott be a legrangosabb európai klubsorozat fináléjába. Az ETO 2015 kivételével az összes négyes döntőben szerepelt, sorozatban négyszer (2014, 2017, 2018, 2019) megnyerte a BL-t, kétszer ezüstérmes lett (2016, 2022), illetve tavaly és három évvel ezelőtt a harmadik helyen zárt. Az Esbjerg elleni győzelemmel a két csapat örökmérlege 7:0-ra módosult a Győr javára.

A győriek vezetőedzője, Per Johansson a mérkőzést követően elmondta, hogy az első néhány percben úgy érezte, a csapata még a buszon maradt, de örül annak, ahogy ezt követően menedzselni tudták a mérkőzést. Estelle Nze Minko, a zöld-fehérek irányítója szerint néha fogalma sem volt, mi történik a pályán, csak fogösszeszorítva rohantak az előny megőrzéséért. A győri sikerhez hozzájárult Line Haugsted is, aki remek védekezéssel járult hozzá a győzelemhez, és bár jövőre az Esbjerg játékosa lesz, a kisalföldi együttes sikeréért harcolt. Bruna de Paula, az ötszörös BL-győztes irányítója is boldogságát fejezte ki a győzelem után, és hangsúlyozta, hogy a döntőben is mindent bele fognak adni a győzelemért.

Szöllősi-Schatzl Nadine, aki a nyáron távozik a klubtól, és így a finálé lesz az utolsó mérkőzése győri színekben, elmondta, hogy a győzelem lelkileg is nagyon kellett a csapatnak. A találkozót egy 3-0-s sorozattal kezdték a dánok, mert eleinte pontatlanul támadtak a győriek. Az ETO-nak az első félidőben két 5-0-s sorozata is volt, a második felvonás elején pedig már hat találattal is vezetett (18-12). Szöllősi-Schatzl hat lövésből négy góllal járult hozzá a sikerhez, és bár az utolsó kísérletét az 54. percben hibázta el, úgy érezte, segítette a csapatot védekezésben is. A győriekkel 2018 és 2019 után – Kiss Éva, illetve Kari Grimsbö hárítását követően – harmadszor fordult elő a budapesti négyes döntőben, hogy egy utolsó másodperces védésnek köszönhetően nyernek, ezúttal Sandra Toft mutatott be nagy és fontos bravúrt.

Sandra Toft, a dán kapus, aki a meccs során összesen 13-szor tudott hárítani, 39 százalékos hatékonysággal zárt, az utolsó másodpercekben kritikus védést mutatott be, amivel megőrizte csapata egygólos előnyét. Toft a mérkőzés után elmondta, hogy nem figyelt az órára, csak arra koncentrált, hogy védje a lövést, és hozzátette, hogy többen is távoznak az ETO-tól a szezon végén, így miattuk is szeretnék megnyerni a döntőt, az érzelmes pillanatokat pedig majd a mérkőzés utánra tartogatják. Per Johansson, a győriek vezetőedzője, nem örült az utolsó percben eladott labdának, de kiemelte, hogy ott volt Sandra Toft, aki megmentette a csapatot.

(Borítókép: Nze Minko. Fotó: Papajcsik Péter / Index)