Vidéki családi házak árrobbanása

A vidéki ingatlanpiac dinamikus árváltozásokat mutatott az elmúlt időszakban, különösen a használt családi házak átlagos négyzetméterára ugrott meg jelentősen, míg a tégla lakásoké csökkent, az Otthon Centrum adatai szerint.

Az Otthon Centrum legfrissebb közleménye alapján a vidéki ingatlanpiacon a használt házak átlagos négyzetméterára közel negyedével, 23 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg a tégla lakások átlagos négyzetméterárában 3,7 százalékos csökkenést regisztráltak. Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója szerint a panelek esetében még nagyobb, 8,3 százalékos áremelkedést mértek.

A tégla lakások piacán Sopronban találhatók a legmagasabb árak, ahol az átlagos négyzetméterár 843 ezer forint volt, míg Debrecenben 800 ezer forintos átlagárral következik. Szeged és Győr már kedvezőbb árakkal rendelkezik, 657 ezer, illetve 626 ezer forintos négyzetméterárral. A többi városban az árak többnyire 300-500 ezer forint között mozognak, a legolcsóbbak pedig Hódmezővásárhelyen és Nagykanizsán találhatók, 300 ezer forint feletti átlagárral.

A panellakások esetében az átlagos négyzetméterár 540 ezer forint volt, itt is Debrecen vezet 700 ezer forintos átlaggal, melyet Székesfehérvár, Veszprém és Győr követ 632 ezer, 625 ezer, illetve 570 ezer forintos átlagárral.

A családi házak piacán Debrecen ismét az élen áll, 644 ezer forintos átlagárral, Székesfehérvár és Veszprém követi 635 ezer, illetve 600 ezer forintos átlagárral. Érd és Győr is magas árakkal rendelkezik, 580 ezer, illetve 550 ezer forintos négyzetméterárral. A legtöbb városban az átlagár 350 ezer és 550 ezer forint között alakul, de a kisebb, illetve a fővárostól távolabb eső városokban ennél is alacsonyabb árak fordulhatnak elő.

Kosztolánczy György kiemelte, hogy a tavalyi bizonytalan év után idén tavasszal a használt házak árszintje jelentősen megugrott, az átlagos négyzetméterár 23,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Debrecenben 15 százalékos, Győrben 18,5 százalékos, míg Székesfehérváron 22 százalékos átlagárnövekedést tapasztaltak, amiben az összetételhatás is jelentős szerepet játszik.

A cikk megjegyzi, hogy az itt közölt információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlatnak.