Elképzelhető, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép?

Csak Szentkirályi Alexandra visszalépése nyithatna ki új politikai téteket Budapesten, de a Fidesznél több érv szól ez ellen, mint mellette. A következő x című választási hírlevelünkben foglalkozunk Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid érdekeivel és stratégiájával, valamint a Fidesz pozíciójával a budapesti főpolgármester-választás kapcsán.

Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid mindannyian Budapest főpolgármestere szeretnének lenni. A jelenlegi adatok és kutatások, köztük az LMP által rendelt Medián-mérés alapján, ha a hármas versenyben maradnak, Karácsony Gergely nagy fölénnyel nyerne újra. Karácsony szerint a Fidesz terve az volt, hogy visszaléptetik Szentkirályi Alexandrát Vitézy Dávid javára, de ő kitart amellett, hogy a Fidesznek két jelöltje van a versenyben. A főpolgármester úgy véli, hogy Vitézyt a Fidesz által felkarolt másik jelöltként próbálják beállítani, aki az ellenzéki szavazókat hivatott megosztani.

A választás egyirányú utcának tűnik jelenleg, és azok a jelöltek, akik nem látnak esélyt a győzelemre, megpróbálhatják megváltoztatni a helyzetet. Például egy vita is lehetőséget kínálhat a kihívóknak, de nem valószínű, hogy ez földcsuszamlást okozna a versenyben.

A földcsuszamlás akkor lenne elképzelhető, ha Szentkirályi Alexandra lépne vissza, mivel jelenlegi tudásunk szerint Karácsony szűken, de nyerne. A Fidesz-szavazók nagy része valószínűleg átsorolna Szentkirályi mögé, ha a kormánypárt ezt helyesnek tartaná.

A Fidesz számára közvetlen haszon lenne Karácsony vereségének esélye, és Vitézy esetleges győzelme nagy csapást jelentene a baloldali, liberális establishmentnek. Azonban a Fidesznek számos más dimenziót is figyelembe kell vennie, például Vitézy autonóm szereplőként nem kedvelt a NER-ben, és a Fidesz szörnyű állapotban van Budapesten a mérések szerint.

A Fidesznek a jelölt visszavonásával a demobilizáció és a listás szavazatok elvesztésének kockázatával is számolnia kell. Emellett a választói magatárny kiszámíthatatlansága is kockázatot jelent, és a Fidesznek inkább ki kellene iktatnia minden kockázatot a jelenleg érzékeny politikai térben.

Karácsony Gergely azzal erősíti a narratíváját, hogy két fideszes jelölt áll vele szemben, és a visszalépés lehetőségének elképzelése erősíti ezt a képet. A főpolgármester szerint a Fidesz mesterterve az, hogy ha nincs Vitézy, akkor nincs az új választási rendszer sem. Vitézy Dávid számára viszont a visszalépés nyilvánossága árthat, mivel jelenleg csak harmadik helyen áll a Medián szerint.

A Fidesz jelenlegi helyzete különleges, mivel csak úgy tud beleszólni a versenybe, ha nem indul, és ez radikális fejlemény a magyar politikai rendszerben. Gábor Török politikai elemző szerint a Fidesznek a csütörtöki esti közszolgálati vitában az volt a feladata, hogy az ellenkezőjét mutassa be szokásos üzenetének, miszerint a nemzeti egységet és érdeket képviseli.

Karácsony Gergely szerint nehéz a listás szavazatokért kampányolni, mivel a választók nagy része nem is tudja, hogy pártlistát is választaniuk kell majd. A főpolgármester kitért arra is, hogy a pártok listáin olyan emberek is szerepelnek, akik a közérdeket a magánérdekek mögé helyezték, például az LMP–Vitézy-listáról induló egyik jelölt, aki egy carsharing cég ügyvezetője volt. Karácsony szerint a Fidesz-frakciót még vissza fogják sírni, mivel az új jelöltek kevésbé értik az önkormányzat működését.

Karácsony hangsúlyozta, hogy a főpolgármester nem lehet közömbös a politikával szemben, amely az önkormányzatiságot és Budapestet is mélyen gyűlöli. A Budapest-bérletről sikerült megállapodnia a kormánnyal, ami a BKK számára pozitív eredményt hozott. A főpolgármester szerint a kampányában nincs külföldi pénz, és a mögötte álló pártok támogatása az ÁSZ-büntetés árnyékában nem egyszerű feladat. Karácsony azzal zárta, hogy öt év alatt 225 milliárd forintot vontak ki a főváros költségvetéséből, de ellenére a nehézségeknek, továbbra is ő a legnépszerűbb politikus Budapesten.