„Nem hiszi el az ember először” – Udvaros Dorottya és Tompos Kátya közös emlékei

Nagy tehetségnek tartotta Udvaros Dorottya kollégáját, Tompos Kátyát, akivel együtt játszott már drámában és vígjátékban is, és hangsúlyozta, hogy a gyógyulás után is folytatnia kell a színészi pályát.

A Fábián Juli Emlékalapítvány néhány héttel ezelőtt jelentette be, hogy Tompos Kátya egy ritka rákfajtában szenved, amelyre Magyarországon nem elérhető a megfelelő kezelés. A színésznő saját erőből kezdett el egy kezelést, de az anyagi forrásai hamar kimerültek, ezért az alapítvány gyűjtést szervezett számára.

A „Szeretünk Kátya” című jótékonysági gála május 25-én került megrendezésre a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol a fellépők és a közel hétszázfős közönség támogatásával sikerült összegyűjteni a külföldi kezeléshez szükséges összeget. Hrutka Róbert, az esemény zenei rendezője és szervezője, a Storynak nyilatkozva kiemelte, hogy az emberek összefogása példaértékű volt, és talán még egy drágább kezelésre is lesz lehetőség. Tompos Kátya immunterápiát kapott, ami nagyon megviselte a szervezetét.

A Fókusz riporterei is jelen voltak a rendezvényen, ahol Udvaros Dorottya, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, meghatódva beszélt arról, milyen érzés volt Tompos Kátyával együtt színpadra lépni, miközben tudta, hogy kolléganője beteg. Udvaros elmondása szerint az ember nehezen fogadja el, ha valaki közel áll hozzá és komoly betegséggel küzd, és hajlamos azt gondolni, hogy a helyzet hamarosan megoldódik.

Udvaros Dorottya szerint Tompos Kátyának, aki rendkívüli tehetséggel rendelkezett és kiváló humorérzékkel bírt, feltétlenül folytatnia kellett volna a színészetet, hiszen ez volt a sorsa. Sajnos, a hosszantartó betegség után Tompos Kátya életét vesztette. A szomorú hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, és a halálhírt a színésznő hivatalos Facebook-oldalán is megerősítették, ahol békésen távozott családja körében. Tompos Kátya betegségét csendben viselte, a sajtóban nem nyilatkozott róla. Május elején kapott nyilvánosságot a Fábián Juli Emlékalapítvány posztja nyomán, hogy évek óta szenvedett a ritka daganatos betegségben, amit csak külföldön tudtak kezelni.

Tompos Kátya halála előtt rendelkezett azokról a lehetőségekről is, ha az összegyűlt összeg meghaladja a kezelése költségeit vagy - mint sajnos jelen esetben - ha nem lesz lehetősége befejezni. A színésznő halálát követően a gyűjtés sorsáról és a megmaradt támogatás visszatérítésének lehetőségéről várhatóan egy héten belül tájékoztatnak az érintetteket.

Hrutka Róbert, Tompos Kátya jó barátja és a jótékonysági koncert szervezője, szívszaggató szavakkal búcsúzott a színésznőtől. "Csak állok elveszve, mint egy kihalt megállóban és te észrevétlen felszálltál arra a bizonyos holdjáratra. Soha nem volt ilyen hangos a csend. Köszönöm, hogy a barátod lehettem!" – írta Facebook-oldalán, Tompos Kátya "Holdjárat" című dalából idézve. A színésznő külföldi gyógykezelésének finanszírozására indított gyűjtés, jótékonysági aukció, koncert és gálaest is szervezett, melynek köszönhetően össze is gyűlt a pénz, ennek sorsáról később intézkednek.

Tóth Vera, az énekesnő, aki korábban Tompos Kátyával dolgozott együtt, megható bejegyzésben emlékezett meg a színésznőről. Tóth Vera szerint beszélgetni Kátyával olyan volt, mintha régóta jóbarátok lettek volna, és nagyon drukkolt neki, hogy meggyógyuljon. Az énekesnő egy közös emléket is megosztott: öt évvel ezelőtt egy videoklip forgatásán találkoztak, ahol spontán szerepelni kezdett Kátya mellett. Tóth Vera azt is elárulta, hogy a tavalyi évben szerette volna meghívni Kátyát vendégművésznek, és telefonon beszéltek is körülbelül két órán keresztül. Az énekesnő megrendítő szavakkal búcsúzott: "Szeretnék veled még énekelni, úgyhogy majd ha nekem is eljön az időm, keresni foglak" – fogalmazott Tóth Vera.